PARİS (AA) - Fransa'da Danıştay, ülkeye yasa dışı yollardan girip acil barınma merkezlerinde kalanların başka merkezlere yönlendirilmesine ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgenin askıya alınmasını reddetti.

Danıştaydan yapılan açıklamada, insani yardım kuruluşlarının itirazı üzerine ilgili genelgenin incelendiği ve askıya alınma talebinin kabul edilmediği bildirildi.

Fransa'da çok sayıda insani yardım kuruluşu, genelgenin insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle askıya alınması için Danıştaya başvurmuştu.

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, geçen yıl aralık ayında, yasa dışı konumundaki sığınmacıların ülkeden sınır dışı edilmesi gerektiğini söylemişti.

Fransa Ombudsmanı Jacques Toubon da 2 ay önce basına yaptığı açıklamada, ülkede temel haklar açısından net bir gerileme olduğunu kaydetmişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından 12 Aralık 2017'de, ülkeye yasa dışı yollardan girip acil barınma merkezlerinde kalanların başka merkezlere yönlendirilmesine ilişkin yayımlanan genelgeye birçok sivil toplum örgütü tepki göstermişti.

İçişleri Bakanlığında, geçen yıl 8 Aralık'ta acil barınma merkezleri hakkında düzenlenen bir toplantıya katılan yaklaşık 20 insani yardım kuruluşu, Fransa tarihinde ilk kez yapılacak bir uygulamayla bu merkezlerde kalanların kimlik bilgilerinin tespit edilip buradan çıkarılmasını öngören plana tepki göstererek toplantıyı terk etmişti.

Fransa'daki sığınmacıların ve özellikle çocukların içinde bulunduğu koşullar, ülkedeki sivil toplum örgütlerince de sık sık eleştiriliyor. Bir insani yardım kuruluşunda görev yapan bir grup, aralık ayında sığınmacıların içinde bulunduğu kötü koşullara dikkati çekmek için Fransa Uyum Bakanlığı binasının duvarına "Berbat ağırlama" ifadesini yazmıştı.