ABUJA (AA) - Gambiya'da eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in yardımcılarından Sanna Jarju'nun mal varlıkları donduruldu.

Ulusal basında çıkan haberlere göre Jammeh ve dönemindeki üst düzey yetkililerin mal varlıklarını soruşturan komisyon, Jammeh'in Protokol Şefi olarak görev yapan Jarju'nin mal varlıklarını dondurdu.

Soruşturma komisyonu, Jarju'yu, eski devlet başkanı Jammeh döneminde devlet bütçesinden usulsüz olarak zimmetine para geçirmekle suçluyor.

Jammeh'in iktidardan düşmesi sonrası birkaç hafta Gambiya'da saklanan ve hakkında tutuklama kararı çıkartılan Jarju'nun daha sonra yurt dışına kaçtığı iddia edildi.

- 22 yıllık iktidar ve sürgün

Yahya Jammeh, 22 Temmuz 1994'te askeri darbe ile Gambiya'da yönetimi devralmış ve 22 yıl boyunca ülkeyi yönetmişti.

Jammeh, 1 Aralık 2016'daki seçimlerde koltuğunu Adama Barrow'a kaptırmıştı. Yenilgiyi önce kabul eden Yahya Jammeh, daha sonra iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti. Görevi Devlet Başkanı Barrow'a 19 Ocak'ta devretmesi gereken Jammeh, 17 Ocak'ta da 90 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.

Koltuğu bırakması yönündeki baskılara dayanamayan Jammeh, 21 Ocak'ta ülkeden ayrılarak Ekvator Ginesi'ne gitmişti.

Giderken yanında en az 50 milyon dolar götürdüğü de öne sürülen Jammeh'in, iktidarda bulunduğu son 3 yılda 147 milyon dolar harcadığı açıklanmıştı.

Yahya Jammeh'in mal varlığına yönelik soruşturma kapsamında, 184 mülk, 95 banka hesabı ve Jammeh'e ait ya da ilişkili 17 şirket ile ilgili inceleme başlatılmıştı.