ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı önünde ağır yaralanan gazi imam İsmail Ayyıldız, yaklaşık 1,5 yıl sonra kendisini vuran darbecilerle mahkeme salonunda yüzleşti.

AA muhabirine konuşan Ayyıldız, Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki darbe eylemlerine ilişkin 244 sanığın yargılandığı dava dosyasında müşteki olarak yer aldığını söyledi.

Doğum günü olan 15 Temmuz'da ailesiyle kutlama yaptığı sırada Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasıyla girişimden haberdar olduğunu belirten Ayyıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Alanlara inin." çağrısı üzerine kendisi gibi imam arkadaşlarıyla Esenboğa Havaalanı'na gitmeye karar verdiklerini ancak darbecilerin Külliye'ye yöneldikleri haberini alınca Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığına gittiklerini anlattı. Ayyıldız, burada şahit olduğu manzara karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadığını dile getirdi.

Tank ve zırhlı personel taşıyıcı araçların etrafını sardığı karargahtaki çatışmanın ortasında kaldıklarına dikkati çeken Ayyıldız, taarruz helikopterlerinin havadan, darbeci askerlerin de binadan bulundukları noktaya ateş ettiklerini bildirdi.

Buna rağmen daha ileri gitmek için aracıyla hareket etmeyi sürdürdüğünü kaydeden Ayyıldız, sonrasında yaşadıklarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"O gece çok farklı bir atmosfer vardı, sokaktaki herkes olabildiğince korkusuzdu. Sanki şehit olmak için çıkmışlardı. Jandarma tarafına yöneldiğimizde aracımızı durduran bir vatandaş, 'Haydi gidelim, şehit olacağım ben.' dedi. Bu durum, bizi daha da cesaretlendirmişti. Karargahın önüne geldiğimizde bize ateş ettiler. Vurulduğumu bir zaman sonra fark ettim. Kurşun kaburgamın altından girmiş, sırtımdan çıkmıştı. Arabada inleme sesleri vardı, benim dışımdan vurulanlar olmuştu.

Sonradan bize katılan ve şehit olacağını söyleyen kişi de bacağından vurulmuştu. Onun akıbetini bilmiyorum ama kanlı ayakkabısı arabamda kalmıştı. O günün emaneti diye saklıyorum."

- "Gözlerinin içine bakarak o geceyi anlatacağım"

Ayyıldız, Jandarma Genel Komutanlığındaki eylemlere ilişkin iddianamede kendisini ve diğer sivilleri vuran darbecilerin arasında sanık eski kurmay yarbay Ertuğrul Terzi'nin de yer aldığını öğrendiğini ifade etti.

Soruşturmanın dava aşamasına gelmesini sabırsızlıkla beklediğini vurgulayan Ayyıldız, önceki hafta başlayan duruşmalara katıldığını, yaklaşık 1,5 yıl sonra "vur" emrini veren Terzi ve diğer darbecilerle yüzleşebildiğini dile getirdi.

Duruşmalarda savunma yapan sanıkların aracına ateş eden kişinin Terzi olduğunu söylediklerini belirten Ayyıldız, "O gün sokağa çıkmak aslında bir yönüyle iman meselesiydi. Başkomutan da bu hedefi göstermişti. Arkadaşlarla karargahın önüne geldiğimizde aracımızı yaylım ateşe tuttular. Vurulduk, yaralandık. Aradan yaklaşık 1,5 yıl geçti, hep o anı bekliyordum. Bizimkisi kin tutma ya da intikam hırsı değil, adaletin yerini bulmasının beklentisiydi. Mahkeme salonunda o darbecilerle yüz yüze geldiğimizde bazılarının yüzünde o gecenin yenilgisinin izleri vardı." ifadelerini kullandı.

Katıldığı son duruşmada savunma yapan sanığa, o gece ateş açılan sivil araçta vurulduğunu, kendisini hatırlayıp hatırlamadığını sorduğunu anlatan Ayyıldız, "Bu sanık aracın içinde yaralı bir şekilde sürünerek çıkan kişinin ben olduğumu hatırladı. Daha önce ifade veren diğer sanıklar gibi o da bize ateş etmeleri için askerlere Ertuğrul Terzi'nin emir verdiğini söyledi. Bütün sanıklar onu işaret ediyor." diye konuştu.

Üç ay devam etmesi planlanan davanın bütün duruşmalarını takip etmek istediğine dikkati çeken Ayyıldız, sanık savunmalarından sonra mahkeme heyetinin müştekilere söz hakkı vereceğini, bu aşamada kendisini vuranların gözlerinin içine bakarak o geceyi anlatacağını sözlerine ekledi.