GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar, Hamas ve Fetih hareketleri arasındaki uzlaşı konusu ve ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planını görüştü.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi Siyasi Büro Üyesi Talal Ebu Zarife, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin başkanlığında Gazze'de gerçekleştirilen toplantının ardından basına açıklama yaptı.

Ebu Zarife, toplantıda ele alınan ABD'nin Kudüs planına ilişkin, "Filistinli gruplar, ABD politikalarını reddeden halk hareketini destekleme, Kudüs'le ilgili gelişmeleri ve bu yöndeki tırmandırma adımlarını takip edecek ulusal komitenin kurulması yönünde mutabakat sağladı." dedi.

Toplantıya katılanların Filistin Uzlaşı Hükümeti'ndeki bakanların görevlerinin başına geçmek üzere Gazze'ye gelmeleri konusunda da anlaştığını söyleyen Ebu Zarife, ayrıca mevcut memurları etkilemeyecek şekilde eski çalışanların işlerine sınırlı şekilde dönmelerin kabul edildiğini belirtti.

Ebu Zarife, Gazze'deki yetkilerin uzlaşı hükümetine teslim edileceği 10 Aralık'tan önce Ramallah yönetimi tarafından bölgeye uygulanan yaptırımların kaldırılması konusunda da bir ön mutabakat olduğuna işaret etti.

Toplantıya, Fetih Hareketi dışında Gazze'deki tüm gruplar katıldı.

Hamas ve Fetih heyetleri, Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler çerçevesinde 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "Uzlaşı Anlaşması"nı imzalamıştı. Bu kapsamda, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin en geç 1 Aralık 2017'ye kadar Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de tüm görevlerini yerine getirmesi kararlaştırılmıştı.

Bu kapsamda ekim ayında Eğitim, Sağlık, Ekonomi, İletişim ve Bilgi Teknolojileri, Ulaştırma, Tarım, Yerel Yönetimler, Turizm, Vakıflar ve Dini İşler ile Kültür bakanlıklarının teslimi gerçekleşmişti. Ayrıca Hamas, Gazze'deki sınır kapılarını 1 Kasım'da Filistin yönetimine devretmişti.

Bu gelişmelere karşın Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin geçen hafta Gazze'de 14 Haziran 2007 öncesindeki eski memurları göreve çağırması, Hamas ile anlaşmazlığa neden olmuştu. Bunun üzerine Hamas ve Fetih hareketleri, Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin Gazze'deki tüm görevlerini teslim almasının 10 Aralık'a ertelenmesine karar vermişti.