HAN YUNUS (AA) - Gazze Şeridi'nde yeni doğan bir kız bebeğe "Geri Dönüş Yürüyüşü" anlamına gelen "Mesira Avde" adı verildi.

AA muhabirine konuşan Muhammed en-Neccar isimli Filistinli, Toprak Günü'nün 42. yılında Gazze sınırında devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne ithafen yeni doğan kızına "Geri Dönüş Yürüyüşü" anlamına gelen "Mesira Avde" adını verdiğini söyledi.

Han Yunus'taki Tahrir Hastanesi'nde 8 aylık olarak dünyaya gelen bebeğine bu isme verme nedeninin bir Filistinli olarak "geri dönüş hakkı konusuna verdiği önemi ve bağlılığı vurgulamak" olduğunu belirten Neccar, şöyle konuştu:

"Çalınan haklarımız var. Bunları tüm Filistinlilerin katıldığı Gazze Şeridi sınırında süren 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' eylemleriyle barışçıl bir şekilde talep ediyoruz. Ben de Han Yunus kentinin doğusundaki sınır bölgesinde her gün eylemlere iştirak ediyorum."

Olaylardan çok etkilendiğini ve durmayacaklarını vurgulayan Neccar, yeni doğan kızına bu ismi vermesindeki en büyük etkenin "geri dönüş" hakkına dikkati çekmek ve bu hakka, topraklarına geri dönmeye ve mücadeleyi sürdürmeye olan bağlılıklarını göstermek olduğunu ifade etti.

- Büyük Dönüş Yürüyüşü

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden beri 32 Filistinli şehit oldu, binlerce Filistinli de yaralandı.

Filistinliler "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine mayıs ayı ortasına kadar devam etmeyi planlıyor.

- Toprak günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı. "Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.