İSTANBUL (AA) - İbn Haldun Üniversitesi ile İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik (İKGF-Dİ) arasında, eylülde İstanbul'da yapılacak "Geleceğin Müslüman Düşünürleri Formu"na ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

İbn Haldun Üniversitesi'nin Kayabaşı'ndeki yerleşkesinde gerçekleştirilen törende, Rektör Prof. Dr. Recep Şentürk ve İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov, protokole imza attı.

Törende konuşan Şentürk, şu anda üniversitelerinde yüzde 37 oranında uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü ve Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde eğitim verdiklerini belirterek "İleri ki aşamada uluslararası hoca oranını da artırmaya çalışacağız." dedi.

Uluslararası eğitim, iletişim ve etkileşime önem verdiklerini, bunun için İKGF-Dİ ile protokol imzaladıklarını aktaran Şentürk, şu bilgileri verdi:

"Bu yaptığımız protokolle de bunu pratiğe dökmüş oluyoruz. Bu iş birliğiyle somut bir sonuç ortaya çıkmış olacak. Bu iş birliğimizin amacı müstakbel İslam düşünürlerini yetiştirmek ve bu potansiyele sahip gençleri İbn Haldun Üniversitesi'nde bir araya getirip onlara bu konuda eğitim vermektir. İnşallah bu çok verimli bir eğitim olacak. Bu işin akademik tarafını İbn Haldun Üniversitesi, organizasyon tarafını ise İKGF-Dİ üstlenmiş olacak. Bu hem Türkiye hem de bütün İslam dünyası için güzel bir katkı sunacak. Buraya İslam dünyasının farklı yerlerinden gençler gelecek. Bunlar hem üniversitemizi tanıyacak hem de bu vesileyle Türkiye'de İslam düşüncesi adına yapılmış çalışmaları inceleme fırsatı bulacaklar."

- "Yaklaşık bir senedir çalışılıyor"

İKGF-Dİ Başkanı Elşad İskandarov da protokolle Müslüman ülkelerdeki geleceğin düşünürlerinin bir araya getirilmesinin hedeflendiğini ve bunun içinde yaklaşık bir senedir çalışıldığını dile getirdi.

Gelecek düşünürlerin yetiştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan İskandarov, "Geleceğin Müslüman Düşünürleri Forumu"nun, Ekim 2016'da İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı kararlarıyla kabul edilen 14 maddelik ortak Gençlik Eylem Planı'nın içerisinde yer alan ve bakanlar konferansının ilgili kararları çerçevesince IKGF-Dİ tarafından yürütülen uluslararası akademik toplantı olduğunu söyledi.

Uluslararası iki hazırlık konferansından sonra programın ana oturumunun, İbn Haldun Üniversitesi himayelerinde Eylül 2018'de hayata geçirileceğini belirten İskandarov, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim gençlerimiz, büyük bir coğrafyayı ve farklı medeniyetlerin bir araya geldiği İslam dünyasında, üretilen düşüncelerden niye haberdar olmasınlar? Onun için bu programın bir başka maksadı da var olan düşünceleri daha popüler hale getirmektir. Bugün Batı dünyasında düşünceye çok büyük yatırımlar yapılıyor. Düşüncenin üretilmesi çok çok önemlidir. Bir başka amacı da farklı kuşaklardaki Müslüman entelektüeller arasında bir bağlantı kurulmasıdır. Bu forumda, yetkin düşünürler bir araya gelecek, bildiklerini yeni nesillere, genç beyinlere aktaracaklar. Böylece nesiller arası iş birliğiyle Müslüman dünyasının kendi ürettiği fikirlerin de yayılması sağlanacak."

Elşad İskandarov, iş birliği protokolünü İbn Haldun Üniversitesi ile imzalamayı tercih etmelerinin sebebini "İbn Haldun Üniversitesi sadece gençlerimize ders vermekle kalmıyor, aynı zamanda bir kültür ve medeniyet kimliğinin oluşmasına da yönelik çalışmalar yaptığı için tercih ettik. Aynı zamanda bu üniversite, düşünce özgürlüğüne ve fikir yelpazesinin genişliğine de önem verdiği için seçildi." şeklinde açıkladı.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Recep Şentürk ve İKGF-Dİ Başkanı Elşad İskandarov, birbirlerine karşılıklı hediye takdim etti.