ÇANAKKALE (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığınca bölgede sürdürülen çalışmalar kapsamında, Atatürk'ün Anzak askerleri için söylediği sözlerin yer aldığı kitabenin restorasyonu tamamlandı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkanlık olarak Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Çanakkale Destanı'nın yazıldığı bölgedeki bütün tarihi eserleri, anıtları, kitabeleri ayağa kaldırmaya, tarihi yeniden canlandırmaya devam ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda, savaştan sonra 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzak askerleri için söylediği sözleri ihtiva eden kitabelerin Anzak askerlerinin savaş esnasında çıkarma yaptığı alanda bulunduğunu hatırlatan Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Bu kitabeler çok uzun yıllar önce burada Anzak Koyu'nda Atatürk'ün sözlerini ihtiva eder şekilde ortaya konulmuştu. Fakat daha sonraki süreçlerde gerek coğrafi koşullar, gerek insani etkenler gerekse rüzgar, güneş, yağmur, kar, don gibi koşullardan dolayı kitabeler eskimişti, dökülmeye başlamıştı. Yer yer de insan hayatı içinde tehlike arz etmeye başlamıştı. Biz de geçtiğimiz günlerde hemen alanda bulunan bu 15 kitabeyi bakım, tamir, restorasyona tabi tutmaya karar verdik. Çünkü hemen hemen bütün kitabeler bakıma muhtaç bir hale gelmişti. Biz de tarihi bir alandaki bu kıymetli eserleri o halde bırakamazdık. Çalışmalarımıza başladık. Bu kıymetli yeniden eserleri aslına uygun şekilde restore etmeye karar verdik."

- "Tamamen yanlış haberler yapıldı"

Kaşdemir, sonraki süreçlerde ve onarımlar sırasında bazı yerli ve yabancı basın kuruluşlarında gerçeği yansıtmayan haberler çıktığını anımsatarak "Basında tamamen yanlış haberler yapıldı. Maksatlı, çarpıtılmış bir şekilde sanki kitabeler yok ediliyormuş, harap ediliyormuş gibi kamuoyuna yansıtılmaya çalışıldı. Aslında tam tersi biz tarihi alanda, tarihten bize emanet olarak kalan ne varsa hepsini ama hepsini aslına uygun bir şekilde ayağa kaldırmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Kitabenin bakımı, tamiratı, restorasyonu bitti"

Tarihi Alan Başkanlığının görevlerinden birinin de bu olduğunu vurgulayan Kaydemir, şunları söyledi:

"Şu anda da bahse konu Anzak Koyu'ndaki Atatürk'ün 1934 yılında Anzak askerleri için söylemiş olduğu sözlerin önündeyiz. Şu anda kitabenin bakımı, tamiratı, restorasyonu bitti. Gerek bundan sonraki süreçlerde daha dayanıklı olması adına gerek ziyaretçilerimizin rahat ziyaretler yapabilmesi adına gerekli çalışmalarımızı yaptık. Şu anda en son olarak Atatürk'ün maskını da koyduk. Avustralya ve Yeni Zelandalılar için çok önemli, çok kıymet ihtiva eden Atatürk'ün sözleri kitabelerde yerini almış oldu."

- Atatürk'ün sözleri

Atatürk'ün 1934 yılında Anzak askerlerine hitaben söylediği ve kitabede yer alan sözler şöyle:

"Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."