EDİRNE (AA) - Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, göçmen kaçakçılığıyla etkin mücadele için ceza oranlarının caydırıcı şekilde arttırılması gerektiğini söyledi.

Savran, düzenlediği basın toplantısında, terörle mücadele, göçmen kaçakçılığı ve uzlaştırma hakkında bilgiler verdi.

Göçmen kaçakçılığı ile ilgili kolluk kuvvetlerinin ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Savran, birkaç kez kaçmaya çalışan ve yakalanan kişilerin, daha sonra insan kaçakçılığını meslek haline getirdiğini aktardı.

Muhammet Savran, "Göçmen ticaretiyle ile ilgili cezalar çok caydırıcı değil. Hırsızlık suçlarına verilen cezalarda alt sınırın 2 yıldan 5 yıla çıkmasıyla, bu suçlarda ciddi azalma oldu. Bunun caydırıcı olduğunu düşünüyorum. Yasa koyucu insan kaçakçılığı suçunun cezasını yeniden düzenlemeli. Göçmen kaçakçılığıyla etkin bir mücadele için ilk önce cezaevi kapasitelerinin daha sonra da ceza oranlarının caydırıcı olacak şekilde arttırılması gerek. Katalog suçlar arasında göçmen kaçırma suçu tutuklama sebebi değil. Katalog suçlardan sayılmıyor. Büyük bir miktarda tutuklama sağlanıyor ama cezanın süresi fazla olmadığı için belki birkaç celse sonra infaz sisteminin yetersizliğinden, cezaevinin yetersizliğinden kaynaklı çok fazla tutuklu kalınmıyor. Edirne sınırlarında, ayda Avrupa'ya gitmek isteyen 4 bin 800 kadar kaçak yakalanıyor." şeklinde konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ / PDY konusunda, bin 963 soruşturma yürütüldüğünü açıklayan Savran, soruşturmalar sonucunda 276 dava açıldığını söyledi.


- Uzlaşmada yüzde 60 başarı sağlandı

Başsavcı Savran, uzlaşma işlemlerinin çoğalmasıyla mahkemelerin yüklerinin azalacağını belirtti.

Uzun sürecek davaların ara buluculuk ve uzlaştırma işlemleriyle kısa sürede çözüme kavuştuğunu aktaran Savran, genelde tarafların birbirine "özür" ve "bağış" teklifinde bulunduklarını ifade etti.

Savran, Edirne'de bir yılda bin 624 dosyadan bininin uzlaştırıldığını dile getirerek, bu konuda yaklaşık yüzde 60 başarı sağlandığını belirtti.

Uzlaştırma dosyalarında ilginç örnekler bulunduğunu kaydeden Savran, "Eşlerin kendi aralarındaki hakaret içerikli tartışmanın mahkemeye sevk edilmeden kocanın, karısından özür dilemesi ve bir buket çiçek vermesi karşılığında davadan vazgeçmesi. Başka bir dosyada ise şüphelinin trafik kurallarına uyacağına dair söz vermesi karşılığında uzlaşma sağlandı. Bir diğer uzlaşmada ise mağdur şikayetçi olduğu kişiden, Çocuk Esirgeme Kurumu'na 50 lahmacun ve kola almak şartıyla vazgeçti." diye konuştu.