ANKARA (AA) - DENİZ ÇİÇEK - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlığına bağlı ticaret müşavirlikleri ve ataşeliklerle 110 ülkede ihracatçıya hizmet verdiklerini belirterek, "Madagaskar'dan Küba'ya, İngiltere'den ABD'ye, Umman'dan Vietnam'a kadar dünyanın dört bir yanında 163 müşavirlik ve ataşeliğimizle ihracatçımızın hizmetindeyiz." dedi.

Zeybekci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok ülkede faaliyet gösteren Ekonomi Bakanlığına bağlı ticaret müşavirlikleri ve ataşeliklerin faaliyetlerini değerlendirdi.

Ticaret müşavirleri ve ataşelerin, Türkiye'nin, Türk şirketlerinin ve ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirerek, firmaların karşılaştığı sorunlara çözüm bulduğuna işaret eden Zeybekci, söz konusu temsilciliklerin temel görevlerinin firmaların ihracat kabiliyetlerinin artırılması olduğunu söyledi.

Ticaret müşavirlikleri ve ataşeliklerin ihracat açısından önemine dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Ticaret müşavirliklerimiz ve ataşeliklerimizle 110 ülkede ihracatçımıza hizmet veriyoruz. Madagaskar'dan Küba'ya, İngiltere'den ABD'ye, Umman'dan Vietnam'a kadar dünyanın dört bir yanında 163 müşavirlik ve ataşeliğimizle ihracatçımızın hizmetindeyiz. Ticaret müşavirliklerimiz ve ataşeliklerimiz 3 daimi temsilcilikte, 250 kişilik kadrosuyla ihracatçımıza yol gösteriyor, hizmet veriyor. Bakanlığımız Afrika'da 26, Asya-Pasifik bölgesinde 27, Amerika'da 11, Avrupa'da 33, Ortadoğu ve Körfez bölgesinde 13 farklı ülkede yer alıyor. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü ve OECD daimi temsilcilikleri, Kazablanka, Miami ve San Francisco ticaret ofisleriyle ihracatçımıza destek veriyoruz."

Söz konusu temsilciliklerin, Türk firmalarına devlet destekleri, ithalatçı firma bilgileri, gümrük işlemleri, vergiler, mevzuat ve uygulamalar gibi çok geniş bir yelpazede bilgi sağladığına dikkati çeken Zeybekci, "Temsilciliklerimiz, ilgili pazardaki fuar ve ticari faaliyetleri takip ediyor, şirketlerimizin karşılaştığı sorunların çözümü için fiilen girişimde bulunarak ihracatın her aşamasında onlarla omuz omuza çalışıyorlar." diye konuştu.

- "Ülkemizin tanıtımına da katkı sağlıyorlar"

Zeybekci, ticaret müşavirleri ve ataşelerinin tüm özel sektör kuruluş ve dernekleriyle iletişim halinde olduklarını, onlarla ortak projeler geliştirdiklerini, ilgili pazara yönelik tüm heyet ziyaretlerine, ticari organizasyonlara bilgi ve planlama konusunda destek sağladıklarını anlattı. Bunların dış pazardaki güncel ekonomik gelişmeleri takip ederek, derledikleri ticari istihbaratı özel sektör ve kamu kurumlarıyla paylaştıklarının altını çizen Zeybekci, "Müşavirlerimiz ve ataşelerimiz tüm bu görevlerinin yanı sıra bağlı bulunduğu büyükelçilik ve konsoloslukla bağlantılı olarak, uluslararası toplantılarda diplomatik bir kimlikle ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyor." şeklinde konuştu.

Zeybekci, ticaret müşavirleri ve ataşelerin, görev yaptıkları ülkedeki uluslararası kurum, kuruluşlar ve ilgili bakanlık birimleriyle ticari konularda iletişim kurarak Türk şirketlerinin pazarda karşılaştığı sorunların hızlı şekilde çözümünü sağladıklarını vurgulayarak, "Temsilcilerimiz, pazara dair doğabilecek fırsatları yakından takip ederek firmalarımızı bilgilendiriyor, görev yaptıkları bölgelerde adeta firmaların gözü kulağı oluyor." dedi.