CAPE TOWN (AA) - Güney Afrika'da kadın ve çocuk istismarına tepki gösteren bazı sivil toplum kuruluşları gösteri düzenledi.

Cape Town kentinde düzenlenen gösteriye özel güvenlik birimleri, Adalet Bakanlığı temsilcileri ve dini önderlerin yanı sıra bazı şiddet mağdurları katıldı.

"İstismarlara karşı 16 günlük eylem" adı altında düzenlenen protestoda "Artık yeter" şeklinde slogan atıldı.

Cape Town Belediyesi Sosyal Güvenlik Departmanından John Simith, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan taciz vakalarının "korkunç" düzeylerde olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizde tacize uğrayan kadınların oranı yüzde 25. Bu oran bazı eyaletlerde yüzde 34 düzeylerine kadar çıkabiliyor. Cinsel taciz oranı ise yüzde 8. Bunlar korkunç istatistikler. Bunların yanı sıra fiziksel ve duygusal taciz vakaları da var. Bunları kabullenemeyiz. Bir tacizin ne boyutta olduğunun hiçbir önemi yok hepsini dikkate almalı ve toplum olarak bunun üzerine gitmeliyiz. Hiç kimse bunu görmezden gelme hakkına sahip değil."

Son yıllarda taciz vakalarındaki artışa dikkati çeken Güney Afrika İnsan Hakları Komisyonu’ndan Chris Nissen sivil toplum örgütlerinin toplumu bilinçlendirme konusunda daha fazla rol alması gerektiğinin altını çizdi.

Nissen, "İstismarların çoğu insanların tanıdıkları kişiler tarafından veya varoş yerlerde gerçekleştiriliyor. Küçük bir çocuğa tecavüzün hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Güney Afrika İnsan Hakları Komisyonu olarak istismarları önleme noktasında devletin ilgili kurumları ile çalışıyor ve projeler sunuyoruz." diye konuştu.

Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ndan Dr. Wallace Amos Mgoqi de "Bugün burada çeşitli STK'ların bir arada olması çok önemli. Mağdurlar kendilerini yalnız hissetmemeli ve sessizliklerini bozmalılar çünkü sessizlik bu problemi çözecek bir çare değil." değerlendirmesinde bulundu.