CAKARTA (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Endonezya ile savunma, teknoloji ve kültür gibi birçok alanda ilişkileri artırmak istediklerini söyledi.

Resmi ziyaret kapsamında Endonezya'ya gelen Güney Kore Devlet Başkanı Moon, başkent Cakarta'da Güney Kore-Endonezya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin aktif olarak geliştiğine dikkat çekerek, savunma, teknoloji ve kültür gibi diğer birçok alanda Endonezya ile ilişkileri artırma sözü verdi.

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Güneydoğu Asya'da ilk yurtdışı ziyaretini Endonezya'ya yapan Moon, Endonezya’nın Güney Kore için her zaman dost ülke ve önemli ticaret ortağı olduğunun altını çizdi.

Moon ayrıca sağlık, ulaşım, çevre endüstrisi ve savunma gibi stratejik alanlarda iş birliğinin genişletilmesinin yanı sıra üretim ve kaynak geliştirme alanlarında da Endonezya ile iş birliğinde ilerlemeyi umduklarını ifade etti.

İkili ilişkilerin ötesinde Endonezya’nın da içinde olduğu Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve üye ülkelerle iş birliğinin önemine değinen Moon, gereksinimler ve kazan-kazan çerçevesinde ortaklıklarının güçlendirmeleri gerektiğini ve Güney Kore'nin tüm ASEAN ülkeleriyle ilişkilerini ilerletmeye çalışacağını vurguladı.

Bu arada toplantıdan önce iki ülke arasında büyük oranda başkent Cakarta’daki hafif raylı sistemin ikinci aşamasını kapsayan ve altyapı gibi diğer alanları içeren 1,9 milyar dolarlık iş birliği anlaşması imzalandı.

Moon, bugün Bogor kentindeki Başkanlık Sarayı’nda Devlet Başkanı Joko Widodo ile bir araya gelecek.

Güneydoğu Asya turu kapsamında Moon, Endonezya'nın ardından Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve ASEAN Zirvesi için Vietnam ve Filipinler'e geçecek.