SEUL (AA) - Güney Kore'de, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon askerleri tarafından istismar edilen Koreli kadınların anılması için özel bir gün belirleneceği bildirildi.

Yonhap ajansının haberine göre, parlamentoda kabul edilen yasada, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon askerlerinin köle olarak kullandığı kadınların her yıl 14 Ağustos'ta anılması önerildi.

Söz konusu tarihte, eski kölelerden Kim Hak-sun adlı Güney Koreli kadın 1991'de olayla ilgili kamuya açık ilk ifadeyi vermişti.

Yasada ayrıca istismar edilen kadınlardan düşük gelirli olanların cenazelerinin devlet tarafından karşılanması da yer alıyor.

Büyük çoğunluğu Kore'den, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı.

Güney Kore ve Japonya istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015'te anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Japonya hayatta kalan kadınlara tazminat ödenmesi için fon kurmuş, karşılığında Güney Kore'nin bundan böyle konu hakkında kendilerini suçlayan ifade ve tavırlardan kaçınmasını talep etmişti.

Ancak mayıs ayında göreve gelen Moon Jae-in yönetimi, Güney Kore halkının çoğunluğu anlaşmanın duygusal olarak kabul edilemez bulduğunu savunarak konuyu yeniden gündeme getirmişti.