ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya'da yürütülen barış görüşmelerine katılan Güney Sudanlı muhaliflerin, görüşmelerde ateşkesin sağlanabilmesi için ülkeye silah satışının yasaklanmasını talep ettiği bildirildi.

Ülkedeki siyasi taraflar, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) öncülüğünde başkent Addis Ababa'da yapılan ve 2015'te imzalanan barış anlaşmasının canlandırılması amacıyla düzenlenen forumda görüşmelere devam ediyor.

Görüşmelerdeki gözlemci heyette bulunan ve ismini vermek istemeyen bir diplomat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Sudanlı muhaliflerin ateşkes anlaşmasının içerisine ülkeye silah ithalatının yasaklanmasına dair ibare konulmasını talep ettiğini söyledi.

"Güney Sudan hükümeti heyeti, hükümetin silah satın alma ya da almama hakkına sahip olduğunu söyleyerek bu talebi reddetti." diyen diplomat, muhalefetin ikinci talebinin ise ateşkes gözlem heyetinin başkent Cuba'da bulunmaması olduğunu kaydetti.

Diplomat, görüşmelerin yakın zamanda uygulanabilir bir ateşkes anlaşmasıyla son bulmasını beklediklerini belirtti.

Güney Sudanlı siyasi tarafların yanı sıra Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletlerden (BM) çok sayıda gözlemci ve diplomatın katıldığı forumun yarın son bulması öngörülüyor.

- "Bu son fırsat"

Güney Sudan'da kalıcı barışın sağlanması için 18 Aralık'ta başlayan forumun açılışında konuşan Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, "Bu forum sahip olduğumuz son fırsat. Bu fırsatı kaçırmak ve başarısız olmak çok tehlikeli olacak. Böyle bir duruma Afrika ve uluslararası kamuoyu kayıtsız kalmayacak." ifadelerini kullanmıştı.

Sudan'dan ayrılarak 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Buna uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı. Ancak Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında çatışmalar, başkent Cuba'da 8 Temmuz 2016'da yeniden patlak vermişti.

İç savaşta şimdiye kadar yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.