İSTANBUL (AA) - Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), yılın üçüncü çeyreğinde ilk kez satılan konutlarda ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 20’lik bir artış görüldüğünü, ikinci el satışlarda yaşanan daralmanın ise yüzde 1,4 seviyesinde gerçekleştiğini duyurdu.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği "GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 3. Çeyrek Raporu"nu yayımladı.

GYODER'in, Türk Ekonomi Bankası (TEB) katkılarıyla hazırladığı rapor, temel ekonomik verilerin yanı sıra konut, krediler, AVM, ofis, lojistik, turizm, GYO gibi gayrimenkulün tüm alt segmentlerini kapsıyor. Rapor bu yıl tasarımında ve içeriğinde gerçekleştirilen revizyonlar sonucu yepyeni bir kimlikle yayınlanıyor. Prof. Dr. Emre Alkin'in değerlendirmelerinin de yer aldığı rapor, aynı zamanda GYODER Gösterge'nin yenilenen web sitesi ile dijital ortama taşınıyor.

Raporda, ilk kez satılan konutlarda ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 20'lik bir artış görülürken, ikinci el satışlarda yaşanan daralmanın yüzde 1,4 seviyesinde gerçekleştiği vurgulandı.

2017 ilk yarı yılında görülen yeni konut satışlarındaki yavaşlamanın üçüncü çeyrek ile birlikte tekrar pozitif bir seyir izlediği belirtilen raporda ancak bu seyirde ağırlıklı olarak tapu harç indiriminden yararlanmak üzere yapılan satışların etkili olduğu ifade edildi.


- Geçen yıl toplam konut stokuna 752 bin 868 yeni konut eklendi

Rapora göre, geçen yıl toplam konut stokuna 752 bin 868 yeni konut eklendi. Yüz ölçümü bazında, yapı ruhsatı adeti önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50,8 artarken, yapı kullanma izin belgesi adeti yüzde 2,9 azaldı.

Daire sayılarına göre yapı ruhsatı miktarı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4, yapı izin belgesi miktarı ise yüzde 0,9 artış gösterdi.

Yeni konut üretimi ve tamamlanan konutların arzı devam ederken, TCMB verilerine göre 2017 yılı ikinci çeyreği ile birlikte konut fiyat endeks artışının yavaşlama trendine geçtiği, üçüncü çeyrekte de bu durumun artarak devam ettiği görüldü.

Nisan ayında yüzde 13,13 olan konut fiyat endeksi yıllık artışı ağustos ayında yüzde 11,31'e kadar geriledi. Başka bir deyişle, konut fiyatlarındaki artış yavaşladı.

Kullanılan yeni konut kredisi miktarı 2017 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak, 17,8 milyar liraya ulaştı. Bu oran 2016 son çeyreğinde ise yüzde 87 olarak en yüksek seviyesini görmüştü. Ortalama kredi tutarı ise 2017'nin ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 artarak 142 bin lira oldu.

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş 2016'nın ikinci çeyreğinden bu yana devam ederken, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren faizlerde yükselme görüldü. Eylül 2017 itibarıyla konut kredilerinde aylık faiz oranı yüzde 1,01, bileşik faiz oranı ise yüzde 12,88 seviyesinde gerçekleşti.

Bankalardaki kredi mevduat rasyosunun bozulması nedeniyle artan kaynak maliyeti, konut kredileri faiz oranları üzerinde baskı yarattı. Kamu bankalarının konut kredileri içerisindeki payı 2016 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 33 iken 2017 ikinci çeyreğinde yüzde 41'e yükseldi.

2017 Eylül ayı itibarıyla konut kredilerinde aylık faiz oranı yüzde 1,01, yıllık bileşik faiz ise yüzde 12,88 seviyesinde gerçekleşti. Toplam konut kredisi hacmi ise 2017 yılı ikinci çeyrek itibarıyla 180 milyar lirayı aştı.

Konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payı hem bir önceki yılın aynı dönemine göre hem de bir önceki çeyreğe göre artarak yüzde 38,2 oldu. Takipteki konut kredileri, hem miktar hem de toplam konut kredileri içindeki oran olarak 2017 ilk çeyreğine göre azalma gösterdi.


- Markalı konut satışlarının yüzde 4,5'lik kesimi yabancı yatırımcılara yapıldı


Rapora göre, markalı konut projelerinden konut satın alan tüketiciler, 2017 yılı üçüncü çeyrekte peşinat, senet ve banka kredisi kullanımı seçeneklerinden en fazla senet kullanımını tercih etti. 2017 yılı son çeyrek dönemde stok erime hızı yüzde 3,2 olarak gerçekleşti ve markalı konut projelerinde yapılan satışların yüzde 4,5'lik kesimi ise yabancı yatırımcılara yapıldı.

Yabancıya konut satışları ikinci çeyreğe göre yaklaşık yüzde 6, 2016 yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 47 artış ile 5 bin 646 adet seviyesinde gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte, Suudi Arabistan ve Irak vatandaşlarına yapılan konut satışlarının yabancıya konut satışlarındaki payı yaklaşık yüzde 31 olarak gerçekleşti.

Yabancıya konut satışlarında uygulanan vergi muafiyeti ve vatandaşlık izni gibi teşviklerin etkisi hissedildi. 2017'nin ilk 9 ayında, yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il İstanbul oldu. İstanbul aynı döneme göre yüzde 25'lik bir artış gösterdi.

Yabancıların 2016 ve 2017'nin ilk 9 ayında tüm gayrimenkul çeşitleri bazında Türkiye'de yaptıkları yatırımlar alan bazında aynı döneme göre yüzde 6,3 artış, işlem sayısı bazında ise yüzde 10,3 artış oldu.

2017'nin ilk 9 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre Almanya vatandaşları tarafından yapılan gayrimenkul yatırımlarında, alan bazında yüzde 67, kişi sayısı olarak ise yüzde 16 artış yaşandı.

Raporda, Türkiye'de, konut fiyatlarının yüksek olmasının ailelerin konut satın alımında belli bir oranda banka kredisi kullandığı gerçeğini gösterdiği kaydedildi. Konut fiyatlarının kişilerin gelirleriyle karşılaştırıldığında çok yüksek olduğu vurgulanan raporda konut kredilerinin düşük maliyetli ve uzun vadeli olarak verilebilmesi durumunda, kişilerin bunları geriye ödeyebilmelerinin mümkün olduğu gerçeğinin gözlemlendiği ifade edildi.

Konut kredisi faiz oranları ocak-eylül döneminde ortalama aylık yüzde 0,98 düzeyinde olduğu hatırlatılan raporda bununla birlikte özellikle son 3 ayda yüzde 1'i aşan oranların gözlemlendiği ve artan kredi maliyetlerinin göreli olarak talebi azaltmasının beklendiği bildirildi.


- 92 bin 603 metrekare yeni ofis alanı pazara girdi


Rapora göre, üçüncü çeyrekte bir önceki döneme kıyasla yüzde 12 artışla toplam 92 bin 603 metrekare yeni ofis alanı pazara girdi ve toplam arz 5,5 milyon metrekare oldu.

2017 Ocak-Eylül dönemi için toplam işlem ise 226 bin 599 metrekareye yükseldi. Yılın üçüncü çeyreğinde toplam kiralama işlemi 84 bin 903 metrekarelik alan üzerinde yapıldı. Boşluk oranı ise toplamda yüzde 22,5 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde 2016 yıl sonu itibarıyla 387 olan toplam AVM sayısı 2017 üçüncü çeyrek itibarıyla 415'e ulaştı. 2017 yıl sonuna kadar yeni açılacak AVM'lerle bu sayının 444'e ulaşması, toplam kiralanabilir alanın ise 13 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor.

İstanbul, toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38'ini oluşturuyor. Türkiye genelinde, ortalama bin kişi başına düşen kiralanabilir alan ise 155 metrekare olarak belirlendi.