İSTANBUL (AA) - "Hadis Alimi" olarak bilinen Prof. Muhammed Mustafa el-A'zami 88 yaşında vefat etti.

İbn Haldun Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, ülkesi Hindistan'ın yanı sıra Mısır (Ezher) ve İngiltere'de (Cambridge) ilmi akademik eğitim alan A'zami, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da hayatını kaybetti. A'zami'nin cenazesi, Riyad'da toprağa verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ve A'zami'nin öğrencisi olduğu belirtilen İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Azami'nin vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Şentürk, "Bir kısmı Türkçeye çevrilmiş kitapları bulunan Muhammed Mustafa el-A'zami, hadislerin güvenilir bir şekilde gelmediğini öne süren müsteşriklerin iddialarını bütün yönleriyle ele alıp reddedenlerin en önünde gelen Müslüman araştırmacılarından biridir." ifadelerini kullandı.

- Muhammed Mustafa el-A'zimi'nin öz geçmişi

Bir kısmı Türkçeye çevrilmiş kitapları (İslam Fıkhı ve Sünnet - Oryantalist J. Schacht'a Eleştiri ve Kur'an Tarihi) ve ilmi çalışmalarıyla hadis ilmine katkıları bulunan A'zami, 1930'da Hindistan'da doğdu.

Kahire'de Ezher Üniversitesi'nde yüksek lisans (1955), Cambridge Üniversitesi'nde Studies in Early Hadith Literature adlı çalışmasıyla doktorasını (1966) tamamlayan A'zami, 1955-64 yılları arasında Katar Milli Kütüphanesi'nde çalıştı. A'zami, doktorasını tamamladıktan sonra Mekke'de Ümmü'l-Kurra Üniversitesi'nde, Michigan, Princeton ve Colorado üniversitelerinde çeşitli görevlerde bulundu. A'zami, Kral Suud Üniversitesi'nde İslami Araştırmalar Bölümü'nden emekli oldu. "Kral Suud Üniversitesi Onur Profesörü" unvanı bulunan A'zami, 1980'de Uluslararası Kral Faysal İslam Araştırmaları ödülünü aldı.