TOBRUK (AA) - Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) desteklediği General Halife Hafter'e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, Hafter'in "Cezayirlilere karşı savaş açma" şeklindeki açıklamalarının ardından "Libya, komşuları için tehdit olmayacak." dedi.

Libya medyasında yer alan haberlere göre Mismari, Hafter'in birkaç gün önce "Cezayirlilere karşı savaş açma" şeklindeki Cezayir kamuoyunda eleştirilere yol açan sözlerinin ardından yaptığı basın açıklamasında, "Libya, komşuları için tehdit olmayacak." ifadelerini kullandı.

Cezayir'in Libya için kardeş devlet olduğunu vurgulayan Mismari, "Terörle mücadele için Cezayir'le ilişkilerimiz güçlü olmalı." ifadelerine yer verdi.

Mismari, Cezayir ordusundan bazı güçlerin Libya topraklarına girdiğinin tespit edildiğini, ülke makamlarıyla iletişime geçildikten sonra orduya bağlı jandarma güçlerinin hata ile Libya topraklarına girdiğinin ortaya çıktığını aktardı.

Libyalı ve Cezayirlilerin kardeş olduğunu kaydeden Mismari, iki halkın siyasi ve toplumsal ilişkilerle birbirine bağlı olduğunu söyledi.

- Tartışmaya neden olan açıklama

General Hafter, geçen cumartesi Katar merkezli Al-Jazeera televizyonunda yer alan açıklamasında "Cezayirliler, güvenlik durumlarından istifade ederek, Libya topraklarına girdiler. Bu kardeşliğe uyan bir tutum değil. Cezayir makamları ile iletişime geçtik bunun ferdi bir durum olduğunu ilettiler. Onlara karşı her an savaş açabiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

Hafter'in söz konusu açıklamaları ülke kamuoyunda eleştirilere neden olurken, Cezayir, dün Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH), Hafter'in açıklamalarını kınadığını duyurmuştu.

Cezayir devlet televizyonun haberine göre, Libya Dışişleri Bakanı Muhamed et-Tahir Seyyale, Cezayirli mevkidaşı Abdulkadir Musahil'i telefonla aramış, Hafter'in açıklamalarını kınayan ve "sorumsuz" şeklinde niteleyen Seyyale, ülkesinin "Cezayir ile tarihi ve kardeşlik ilişkilerine bağlı olduğunu" vurgulamıştı.

Cezayirli Bakan Musahil de "herhangi bir taraftan yapılan açıklamanın iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerini etkilemeyeceğini" ifade etmişti.