ANKARA (AA) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kudüs'e Özgürlük, İnsanlığa Barış temasıyla yarın Ankara Tandoğan'da miting düzenleyeceğiz. Sendikalarımızdan ilk istediğimiz yarınki mitingde meydanları doldurmaktır. Yarınki meydana tüm dünya dikkat edecek. Yarınki coşkumuz, ortaya koyduğumuz irade, heyecan, dayanışma ve birliktelik tüm dünyaya sağlıklı bir mesaj vermeyi sağlayacak." dedi.

Arslan, bir otelde düzenlenen Öz Finans-İş Sendikası'nın 2. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Hak-İş'in her konuda olduğu gibi Kudüs konusunda da öncülük eden bir konfederasyon olduğunu söyledi.

Bu olaylar yaşanmadan önce de Kudüs'ün davasına ve misyonuna sahip çıkma konusunda büyük bir sorumluluk aldıklarını söyleyen Arslan, Hak-İş ve Memur-Sen'in öncülük ettiği büyük bir miting düzenlediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Kudüs'e Özgürlük, İnsanlığa Barış temasıyla yarın Ankara Tandoğan'da miting düzenleyeceğiz. Sendikalarımızdan ilk istediğimiz yarınki mitingde meydanları doldurmaktır. Yarınki meydana tüm dünya dikkat edecek. Yarınki coşkumuz, ortaya koyduğumuz irade, heyecan, dayanışma ve birliktelik tüm dünyaya sağlıklı bir mesaj vermeyi sağlayacak. O yüzden bütün sendikalarımız mümkün olduğu kadar daha fazla katılımcıyla o meydanı doldurmamız gerekiyor."

- "Mevsimlik işçiler konusunda da aktif olarak yer alacağız"

Arslan, taşeron düzenlemesiyle ilgili Türkiye'de yeni bir dönem başladığını, tarihi bir adımın atıldığını dile getirdi.

Devletin ve hükümetin, taşeron sürecine "tamam" dediğini hatırlatan Arslan, Türkiye'nin kamu hizmetlerini, kamu çalışanlarıyla yerine getirme konusunda bir kararlılık ortaya koyduğunu aktardı.

Mahmut Arslan, yaptıkları görüşmeler neticesinde de taşeron konusuna geçici mevsimlik işçilerinin de gündeme alındığını anlattı.

Mevsimlik işçilerin, 12 ay kadrolu olarak çalışmalarını arzu ettiklerini vurgulayan Arslan, "Bazen, işletmelerin bazen de Türkiye'nin şartları buna izin vermiyor. O zaman da olabilecekleri nasıl gerçekleştireceğiz bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz? İnşallah kanun tasarıları görüşülürken de mevsimlik işçiler konusunda da aktif olarak yer alacağız ve bu sorunların çözümü için de çaba sarf edeceğiz." dedi.

- "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplandığını basından öğreniyoruz"

Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 21. yüzyıl vizyonuna yakışmadığını, 1970'lerden kalmış bir düzenlemenin Türkiye'de hala var edilmek istendiğini savundu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplandığını basından öğrendiklerini ifade eden Arslan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin en büyük konfederasyonuyuz ama Hak-İş Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun hiçbir yerinde yok. Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Bu asgari ücret yapısından da bizi tatmin edici bir asgari ücretin çıkma ihtimali yok. Maalesef bir ay boyunca komedi sahneye konuluyor. Ekranlarda sürekli konuşulur konuşulur, ayın sonu geldiği zaman bir karar her şey bitmiştir. Dolayısıyla bence bu komediye de bir son vermek lazım. Bu yapıdan hakikaten istediğimiz bir asgari ücret çıkmaz, çıkartılmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden oluşturulmasını istiyoruz. Bugünkü yapısıyla bizi tatmin etmeyen, bizim içinde yer almadığımız bir komisyonun ortaya çıkaracağı asgari ücretin de gerçekçi ve sahici bir ücret olmayacağından eminiz."

- "Türkiye'den yerli ve milli bir mesaj vermek bize düşüyor"

Mahmut Arslan, ABD'de eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın aslında Halkbank'a ve Türkiye'ye yönelik bir yargılama olduğunu belirtti.

Halkbank ve Ziraat Bankası çalışanlarıyla belki de Hak-İş'e bağlı sendikaların da katıldığı "Halkbank'a sahip çıkma" anlayışıyla bir etkinlik yapmak istediklerini anlatan Arslan, tüm sendikaların, Halkbank ve Ziraat Bankası'ndaki üyelerin bu milli bankaya yönelik operasyona karşı bir duruş sergilemeleri gerektiğini dile getirdi.

Halkbank üzerinden Türkiye'ye verilen bu mesaja, kendilerinin de bir mesajı olması gerektiğini vurgulayan Arslan, "Halkbank'a hep birlikte sahip çıkacağız. ABD'nin emperyalist emellerinin önünde durduğu için Türkiye ve Halkbank'a verilmek istenen mesaja, Türkiye'den yerli ve milli bir mesaj vermek bize düşüyor. Bunu da inşallah önümüzdeki günlerde gerçekleştirmiş oluruz." dedi.

- "İlklerin sendikasıyız"

Öz Finans-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu ise kuruluşlarından sonra yapılan ilk olağan kongrenin üzerinden 4 yıl geçtiğine işaret ederek bugün de sendikalarının ikinci olağan kongresini yaptıklarını söyledi.

İlklerin sendikası olduklarını anlatan Eroğlu, "e-Devlet üzerinden ilk üyelik başvurusu yapılan sendikayız. Üyelik çalışmalarının başlamasından itibaren 8 ay geçmeden yetki alan ilk sendikayız. Ziraat Bankası ve Halkbank gibi mensubu olmakla onur ve şeref duyduğumuz, köklü iki kamu bankamız tarihinde ilk toplu iş sözleşmelerine imza atan sendikayız." değerlendirmesini yaptı.