HALEPÇE/SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Halepçe'nin kimyasal silahlarla bombalanmasının 30'uncu yılı dolayısıyla çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

Kent valiliği tarafından Halepçe'de düzenlenen anma etkinliğine IKBY Şehitler Bakanı Mahmud Haci Salih, Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım el-Caf, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Temsilcisi Mehdi Alak, Halepçe Valisi Ali Osman, Irak'taki yabancı ülkelerin temsilcileriyle idari yetkililer katıldı.

Etkinlikte konuşan IKBY Şehitler Bakanı Salih, Halepçe kentinin maruz kaldığı saldırıdan dolayı ağır bir bedel ödediğini belirterek, geride kalanların acılarına su serpilmesi için yardım elinin uzatılması, daha önce vadedilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Irak merkezi hükümetinin kenti ihmal ettiğini söyleyen Salih, hayatını kaybedenlere tazminat ödenmesi çağrısında bulundu.

Halepçe kentinde, anma etkinliği nedeniyle önceki yıllarda esnaflar dükkanlarını kapatırken, bu yıl ise hükümete tepki olarak ve yatırım yapılmaması nedeniyle dükkanlar açık tutuldu.

Anma etkinliğine katılımın az olması ise dikkati çekti.

- Erbil ve Süleymaniye'de saygı duruşu

Halepçe'nin dışındaki diğer kentler Erbil, Süleymaniye ve Duhok'taki vatandaşlar ise Halepçe'ye bombaların atıldığı saat olan 10.55'te saygı duruşunda bulundu.

Erbil'in tarihi kalesinde yapılan bir tiyatro gösterisiyle bombaların atıldığı anda yaşananlar canlandırıldı. Tiyatro gösterisine katılan Erbil Valisi Nevzad Hadi, Halepçe'nin acısının hala yüreklerinde olduğunu ve unutamadıklarını dile getirdi.

Süleymaniye'de ise kentin en işlek caddesinde Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteğiyle bando gösterisi düzenlendi.

Irak'taki Baas rejimi ve devrik lider Saddam Hüseyin'in talimatıyla 16 Mart 1988'de İran sınırına yakın Halepçe, "sinir ve hardal gazı" içeren bombalarla vurulmuştu.