GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Filistin'de bölünmeye taraf olmadıklarını ve Fetih ile uzlaşı çabalarının sekteye uğramasına rağmen Gazze'de eski duruma dönülmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Ebu Merzuk, AA muhabirine verdiği demeçte, "Şu andan itibaren siyasi bölünmenin tarafı olmayacağız ve Filistin'in birliğini desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Uzlaşının başarısızlığa uğrama ihtimaline ilişkin Ebu Merzuk, "Bu konuda tüm ihtimaller ve Filistinli gruplarla halka hizmet edecek tüm seçenekler üzerinde çalışacağız. Hamas daha önceki merhaleye dönülmesine izin vermeyecek." diye konuştu.

Ebu Merzuk, Fetih hareketinin daha önce Gazze'deki yaşam şartlarının iyileştirilmesi için bölgeye elektrik sağlanması ve memurların sorunlarına çözüm bulunması gibi vaatlerde bulunmasına rağmen uzlaşı görüşmelerinin son turunda Gazze'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasına karşı tavrını sürdürdüğünü söyledi.

Uzlaşının ilerlemesinin önündeki engellerin Fetih'ten kaynaklandığını savunan Ebu Merzuk, "Birliğin ve uzlaşının önüne koyulan engeller konunun temeli değil. Bu engeller şüpheli bir siyasi iradeyi yansıtan bahaneden ibaret." ifadelerini kullandı.

Ebu Merzuk ayrıca "Fetih hareketinin söz konusu siyaseti devam ettirmesi durumunda uzlaşı sürecine gölge düşürecek olumsuz sonuçlar" hakkında uyarıda bulundu.

Gazze'deki maaş krizine de değinen Ebu Merzuk, Kahire görüşmelerinde, Gazze'deki memur işleri idare komitesi dosyalarla ilgili çalışmalarını tamamlayana kadar tüm memur maaşlarının Filistin hükümeti tarafından karşılanmasının gerekliliği üzerinde Fetih hareketi ile uzlaştıklarını söyledi.

Ebu Merzuk, idari komitenin pazar günü, Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele almasından sonra tayin edilen memurlarla ilgili güncel ve tam bir veritabanı sunmak için toplanacağını ifade etti.

Uzlaşı anlaşması uyarınca memur işleri idare komitesinin çalışmasını şubat ayında sonlandırması öngörülüyor.

- Mısır ile ikili dosyalar

Hamas Siyasi Büro Üyesi Ebu Merzuk, Mısır ile Hamas arasındaki ilişkiler hakkında da değerlendirmelerde bulundu. İki taraf arasındaki ilişkilerin Filistin uzlaşısı ile sınırlı olmadığını kaydeden Ebu Merzuk, Sina'da güvenliğin sağlanması ve güvenlik alanında iş birliği gibi üzerinde tartışılan başka konular da bulunduğunu ifade etti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını da görüştüklerini aktaran Ebu Merzuk, Mısır tarafının Hamas ile İsrail arasında olası bir esir takasında rol üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı.

Ebu Merzuk, İsrail eski anlaşmanın şartlarına uymadığı sürece İsrail ile Hamas arasında esir takası olmayacağına işaret ederek, yeni bir takas müzakeresi başladığı yönündeki iddiaları yalanladı.

- Katar'ın rolü

Ebu Merzuk, Katar'ın Filistin uzlaşısının ilerlemesi için Gazze'de Hamas döneminde atanmış tüm memurların maaşlarını 3 ay süre ile ödeme taahhüdünde bulunduğu yönündeki haberlerin de asılsız olduğunu dile getirdi.

Katar'ın Fetih ile Hamas arasında görüşlerin yakınlaşması konusunda olumlu rol oynadığına işaret eden Ebu Merzuk, Katar'ın Gazze'deki insani çalışmalara öncülük ettiğini belirtti.

- Hamas'ın bölgesel ve uluslararası ilişkileri

Hamas'ın uluslararası ve bölgesel düzeyde devlet ve etkin taraflarla ilişkilerinde birden fazla alanda iş birliği ve açılım yaşandığını kaydeden Ebu Merzuk, "Hamas, İsrail'le mücadelede ortak alanlarda çalışmak için uluslararası ve bölgesel siyasi şartların izin verdiği çeşitli yollarla resmi ve halk düzeyinde tüm ülkelerle ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyor." dedi.

Ebu Merzuk, Hamas'ın ilişkilerinin, Filistin meselesi ve ülkesinin özgürleşmesi nihai hedefine hizmet etmeye devam edeceğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Günümüzdeki uluslararası ve bölgesel değişimler ile pozisyon ve ittifaklarda yaşanan tahavvülün ışığında Filistin meselesinin geçtiği aşama son derece hassas. Bu değişimler ile Filistin'de yaşanan krizlerin gölgesinde Filistin'in siyasi sürecini düzeltmek için tarihi bir yol izliyoruz."

- Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı süreci

Hamas ve Fetih heyetleri, Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında geçen yıl 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı.

Buna göre Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin geçen yıl sonunda Gazze Şeridi'nde tüm kontrolü alması gerekiyordu, ancak bu henüz tam olarak hayata geçirilemedi.

Bazı konularda yaşanan anlaşmazlıklarla birlikte ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararından sonra Filistinli grupların gündeminin iç uzlaşı sürecinden bu konuya kaymış olması da bu durumda etkili oldu.

Filistin uzlaşı sürecini hayata geçirmek için gelecek haftalarda Fetih ve Hamas yetkililerinin yeniden Kahire'de bir araya gelmesi bekleniyor.​