ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulunda (KHO) yaşanan eylemler nedeniyle 75'i tutuklu 239 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmada, dönemin KHO Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz'ü derdest eden eski 2'nci Tabur Komutanı eski kurmay binbaşı Hasan Hüseyin Eçik hakim karşısına çıktı.

Darbe girişiminden 4 gün önce birliğine katıldığını ve taburu hariç diğer personeli tanıma fırsatı bulamadığını savunan Eçik, 15 Temmuz günü rutin mesaisini yaptığını, akşam yemeğini Merkez Orduevi'nde yedikten sonra tekrar okula döndüğünü, bu sırada firari sanık eski kurmay başkanı Albay İlhami Polat'ın kendisini arayarak, "Çok acil bir durum var. 20 harbiyeliyle birlikte buraya gel. Rütbelileri de çağır." talimatı verdiğini öne sürdü.

Emir üzerine nöbetçi subayı bulup harbiyelileri içtimaya çıkarma talimatı verdiğini dile getiren Eçik, silah ve teçhizat alıp İlhami Polat'ın bulunduğu yere geçtiklerini belirtti.

Harbiyelileri bırakıp Polat'ın yanına gittiğini belirten Eçik, savunmasını şöyle sürdürdü:

"İlhami Polat'a, 'Komutanım acil durum ne?' diye sordum. Okul Komutanı Tümgeneral Çetingöz'ün darbeci olduğunu, Meclis'i ele geçirme planı yaptığını söyledi ve 'Bu adamı tutuklamamız lazım. Emir subayını tutukladık. Bu işi beceremezsek Meclis'e gireriz.' dedi. Zaten İzzet Çetingöz hakkında ön yargım vardı. FETÖ'ye yakın olduğu, okuldan atılacak personelle ilgili herhangi bir işlem yapmadığı söyleniyordu. 15 Temmuz'dan sonra alelacele atılmış bunlar. Darbe girişiminden sonra da emekli edildi.

Polat bize 'Peşimden gelirsiniz.' dedi ve Çetingöz'ün yanına gitti. Bunlar yanımızdan geçip içeri girdiler. Peşlerinden biz de içeri girdik. Çetingöz ile Polat yerde boğuşuyorlardı. İlhami Polat, Çetingöz'ün boynundan tutmuştu, onu darbeci olmakla suçluyordu. İzzet Çetingöz ise 'Engel olamazsınız. Kimsiniz siz?' diye bir şeyler söylüyordu. Çetingöz, 'Nefes alamıyorum.' diye bağırmaya başladı. Ben Çetingöz'ün elini bağlamak istedim. Bir tekme attım. 'Elinizi bağlayalım, boynunuzu bıraksın.' dedim. Çetingöz'ü sabah askeri kolluğa teslim etmek üzere gözaltına aldık. Bence kendi aralarında bir tezgah kurdular. İlhami Polat o gece bizden her şeyi gizledi. Sabah açığa çıkınca da kaçtı. İzzet Çetingöz ise Polat'ın kaçmasını engellemedi. Bizi de bu tezgahın içine çektiler. Kanaatime göre, Çetingöz darbeyi yönetecekti. Başarısız olacağını anlayınca bu tezgahı kurdular. Baki Kavun, Adem Huduti gibi kendini gözaltına aldırttı. Birçok yerde kamera vardı, bizi kameraların olmadığı bir odaya çağırdılar."

- "Yerinde ve doğru bir emir"

Çetingöz'ün odasından çıktıktan sonra Polat'a "Komutanım şimdi ne yapacağız?" diye sorduğunu öne süren Eçik, Polat'ın kendisine, "Darbeciler İzzet'e ulaşmaya çalışacaklar. Ulaşamayınca gelip kurtarmak isteyecekler. Buna engel olmak için nizamiyeleri takviye etmemiz lazım." dedi. Ben de tabur ve bölük komutanlarının yanına gidip nizamiyeleri takviye etmeleri, içeri girmek isteyenleri kurmay başkanına bildirmeleri talimatını verdim." diye konuştu.

Saat 22.30 sularında tüm personeli nizamiyelere dağıttığını anlatan Eçik, bu saatten itibaren kendisinin de nizamiye bölgesinde bulunduğunu, polis ve vatandaşlara yardımcı olduklarını, zırhlı araç girmemesi için nizamiye bölgesine okula ait araçları çektiklerini söyledi.

Nizamiye bölgesinde "Toplu gösteri ve taşkınlıklarda havaya ateş edin." emrini vatandaşların güvenliği için verdiğini öne süren Eçik, "Çok sayıda silah sesi var. Provokatörler olabilir. Halkı galeyana getirebilirler. Vatandaşlara ateş edilebilir. Vatandaş kılığında gelen terörist olabilir. Bunları nasıl ayıracağız? Bu, Türkiye'nin her yerinde verilen, yerinde ve doğru emirlerdir. Vatandaşların güvenliği için, milletin üzerine ateş açılmasın diye havaya ateş açın diyorum. Hem kendimi, hem personelimi güvence altına alıyorum." diye konuştu.

İlhami Polat'ın kaçtığını sabah saatlerinde Sait Tosun'dan öğrendiğini öne süren Eçik, "Meğer gece sağa sola adam göndermiş. O anda İlhami Polat'ın da darbeci olduğunu anladım. Okul komutanını gözaltına almışız, kurmay başkanıyla kolluğa teslim edeceğiz, ama o firar etmiş. Komutanı bıraksak, doğrudan beni suçlayacak. Ben de Merkez Komutanlığına gidip hem İzzet Çetingöz hem de İlhami Polat hakkında suç duyurusunda bulundum. Çetingöz benden önce gitmiş." dedi.

Hasan Hüseyin Eçik, Merkez Komutanlığına girerken üzerinde yapılan aramada 1 dolar bulunduğu iddiasını da reddetti. Kendisine imzalatılan tutanakta 1 doların yer almadığını öne süren Eçik, bunun tutanağa sonradan eklendiğini iddia etti.

Aleyhindeki beyanları reddedip Polat ve Çetingöz'ün oyununa geldiğini öne süren Eçik, tahliye istedi.

Eçik, "Yeni atanan birisin. İlhami Polat'ın her işte seni arayıp talimat vermesi normal mi?" sorusuna, "Okulda 2 tabur komutanı var. Birine ulaşamamış, diğeri de benim. Yeni olmamdan dolayı beni kullanabileceğini düşünmüş olmalı." karşılığını verdi.