ANKARA (AA) - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un, "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık avukatları katıldı. Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan Tuğluk'un ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamadığı belirtildi.

Cumhuriyet Savcısı Bülent Karakuş, mütalaasında Tuğluk'un üzerine atılı suçun vasfı, delil durumu ve cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mütalaaya karşı savunma yapan sanık avukatlarından Levent Kanat, yargılamada mahkeme heyetinin ciddi bir acelecilik yaptığını iddia ederek, "Tahliye konusunda sayısız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa kararı örnek gösterilebilir. Tutukluluğun devamına şablon kararlarla karar verilemez. Müvekkilimizin delil karartma gibi bir durumu söz konusu olamaz, yeri yurdu belli ve kaçma ihtimali yoktur. Yaşananlar hak ihlalidir ve erken infaza dönüşmüştür, bu sebeple tahliyesini talep ediyoruz. Yargılama sırasında annesi vefat etmiştir, cenaze sırasında yaşananlarla da adeta cezalandırılmıştır." ifadelerini kullandı.

Sanık avukatlarından Yusuf Alataş da "Her şeyden önce dava konusu tapelerin incelenmesi lazım. Bu tapelerin kaynağının dosyaya getirilmesini talep ediyoruz. Müvekkilimin kaçma ihtimali yoktur, deliller toplanmışsa tutukluluğun sebebi nedir? Kendimizi, tarafsız ve adil bir yargılama ortamında görmek istiyoruz. Müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz. Müvekkilimizin tahliye edilmeyecekse gelecek celse kendisinin talep ettiği takdirde duruşmada hazır edilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Beyanların ardından heyetin ara kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanık avukatlarının taleplerinin dosyaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddedildiğini belirtti.

Tuğluk'un tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Mart'a erteledi.

Davanın 8 Eylül'deki duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, Tuğluk'un "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.

- İddianame

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 4 ayaklı örgüt şeması içinde faaliyet yürüttüğü, Öcalan'ın talimatları doğrultusunda faaliyetlerde bulunan DTK yöneticisi Tuğluk'un da bu kapsamda PKK'ya yakın yayın organlarına söylemler verdiği, terörist cenazelerine katıldığı belirtilmişti. İddianamede, Tuğluk'un "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan cezalandırılması istenmişti.

Dava dosyası, yetkisizlik kararıyla Diyarbakır'dan Ankara'ya gönderilmişti.