Piyasa duyarlılığı

Borsa ile ilgili kamuoyu duyarlılığı, piyasanın yükselmesine veya düşmesine neden olabilir ve sonuç olarak hisse senedi fiyatlarının yükselmesi veya düşmesi ile sonuçlanabilir. Borsanın aldığı yön, hisse senedinin değerini etkiler. Piyasa bir boğa piyasası olduğunda, bu yatırımcı güveni olduğu anlamına gelir ve hisse senedi fiyatlarının yükselmesi beklenir, ancak bir ayı piyasası seansı sırasında olumsuz piyasa duyarlılığı ve yatırımcı güveni eksikliği vardır. Hisse senedi fiyatları genellikle boğa piyasası dönemlerinde yükselir ve ayı piyasası dönemlerinde düşer.

Haberler

Haberlerin, hisse senedi fiyatları üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi olabilir. Ulusal haberler, dünya haberleri ve şirket haberleri hisse senedi fiyatlarını etkiler. Kötü haberler hisse senedi fiyatlarının önemli ölçüde düşmesine neden olabilirken, iyi haberlerin hiçbir etkisi olmayabilir veya hisse senedi fiyatlarında küçükten büyüğe bir artışa neden olabilir. Korku, güvensizlik ve şüphe, küresel durgunluk, ekonomik kriz ve hatta ulusal güvenlik hakkındaki olumsuz haberlerin olumsuz bir sonucu olabilir. Bu unsurlar, hisse senedi piyasasına yatırımcı güvenini olumsuz etkileyerek hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Bir şirket hakkında olumsuz basın, hisse senedinin değerini düşürerek hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Aynı şekilde, bir şirket hakkında iyi haberler şirket hisselerine olan ilginin artmasına, değerin artmasına ve bu da hisse senedi fiyatlarının yükselmesine neden olabilir.

Endüstri Koşulları

Sektördeki hisse senedi ile ilgili koşullar, hisse senedi fiyatını olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Bazı sektörler daha yüksek satış fiyatlarına veya daha düşük satış fiyatlarına yol açabilecek bir döngüye eğilimli olduğundan, her şey stokun içinde bulunduğu sektör veya endüstri türüne bağlıdır. Belirli bir sektörün popülaritesi bile hisse senedinin fiyatını etkileyebilir çünkü fiyat ve değer doğrudan ilişkilidir. Daha yüksek değerli hisse senetleri, düşük değerli hisse senetlerine göre daha yüksek bir fiyata sahiptir. Örneğin, genellikle teknoloji stoku, yatırım yapılacak en popüler hisse senedi türlerinden biridir çünkü teknoloji endüstrisi canlıdır ve giderek daha güçlü hale gelmektedir. Sonuç olarak, bu tür hisse senetlerinin fiyatları, düşüş yaşayan diğer sektörlerdeki hisse senetlerinden daha yüksektir.

Enflasyonun Hisse Senedi Fiyatlarına Etkisi

Enflasyon ve hisse senedi fiyatları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Teorik olarak, enflasyon hisse senedi fiyatlarını etkilememelidir, çünkü şirketler mal ve hizmet üretmenin artan maliyetini telafi etmek için fiyatlarını yükseltebilirler. Gerçekte, küresel olarak rekabet eden şirketler, işlerini rakiplerine kaptırma korkusuyla fiyatlarını yükseltemezler. Bu şirketler enflasyondan olumsuz etkileniyor. Yatırımcılar, enflasyonun yatırımları üzerindeki etkisini bilmek için hisse senedi fiyatları için enflasyonun önemini anlamalıdır. Genel olarak konuşursak, yüksek enflasyon bir şirketin kar hanesini ve dolayısıyla hisse senedi fiyatlarını olumsuz etkileyebilir.

Kurumsal Karların Değerlendirilmesi

Enflasyon şirket karlarını olumsuz etkiler. Hisse senedi fiyatları, kurumsal net kazançların doğrudan bir yansımasıdır. Birçok işletme, artan maliyetleri yansıtacak şekilde fiyatlarını değiştiremez. Şirketler genellikle artan üretim maliyetini müşterilere aynı anda değil birkaç aşamada aktarır. Bu süreç gerçekleşirken, şirketler tüketicilere ürün ve hizmet sunmanın artan maliyetini üstlenmelidir. İşletmeler ayrıca tüketicilerin tepkisinden korktukları için mal ve hizmetlerin fiyatını artırmak konusunda tereddüt ederler. Bir rakip benzer fiyatları daha düşük bir maliyetle sunuyorsa, tüketiciler rakipten mal ve hizmet satın alacaktır. Tüketici kaybı, kurumsal karı azaltacak ve şirket hisselerinin değerini olumsuz yönde etkileyecektir.

Ekonomi

Enflasyon genellikle hükümetin para politikasını kısıtlamasına neden olur. Merkez Bankası, enflasyonu kontrol etmek için tipik olarak faiz oranlarını artırır. Artan faiz oranları borçlanmayı daha pahalı hale getirir ve bu da ekonomide dolaşan para miktarını azaltır. Tüketiciler daha az paraya sahip olduklarında, daha az para harcarlar. Tüketici harcamalarındaki düşüş, şirketlerin kazançlarını ve dolayısıyla hisse senedi fiyatlarını olumsuz etkiler. Artan faiz oranları, bir şirketin uzun vadeli büyümesi için kritik olan ticari yatırımları da etkiler.

Yatırımcı Güvenini Anlamak

Enflasyon kısa veya uzun bir süre devam edebilir. Enflasyonla ilgili belirsizlik yatırımcı güvenini etkiliyor. Bazı yatırımcılar enflasyonun uzun vadede devam edeceğine inanıyorlarsa hisselerini satmayı seçebilirler. Çok fazla yatırımcı hisselerini satarsa, arz talepten fazla olduğu için hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Hisse senetlerine yatırım yapmaya devam eden yatırımcılar, ilişkili risk nedeniyle daha yüksek bir getiri oranına ihtiyaç duymaktadır.

Bu ihtiyaçları belirlemek ve özelliklede yatırım aşamasında ki kişilerin fiyat karşılaştırması yapabileceği bir platform ihtiyacı gün yüzüne çıkacaktır. İşte bu aşamada FXPro gibi yatırım danışmanı platformlarını kullanabileceksiniz (Fxpro hakkında daha fazla bilgi: https://www.trusted-broker-reviews.com/tr/fxpro/) Piyasalarla ilgili her türlü verileri elde edebilmekle birlikte aynı zamanda yatırımlarınızla ilgili olan ihtiyaçlarınızın da karşılanmasına yardımcı olacaklardır. Özellikle broker ihtiyacınızı profesyonel bir şekilde sonuca bağlarken yapmanız gerekenleri de çok net bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.

Enflasyon Seviyelerinin Ölçülmesi

Enflasyonun hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisi, ekonomideki enflasyonun şiddetine bağlıdır. Enflasyon ölçümü, enflasyonun ciddiyetini gösterebilir. En popüler yöntem olan Tüketici Fiyat Endeksi ile enflasyonu ölçmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. TÜFE, ekonomide yaygın olarak kullanılan malların örnek fiyatlarını hesaplar.

Bununla birlikte yapılan çalışmalar bir bütün olarak ele alınmalı ve yatırımlardan önce mutlaka tüm değerlerle ilgili olarak ön çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle de enflasyonun, hisse senetleri üzerinde ki etkileri dikkatli bir şekilde incelenerek atılacak adımların daha sağlam bir şekilde atılması sağlanmalıdır.