ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Zeytinburnu Belediyesinde çalışan ve işten çıkartılan bir işçi, arabuluculuk uygulaması çerçevesinde yapılan 2 saatlik görüşmenin ardından alacağına kavuştu. Böylece Türkiye'de ilk kez idare ve çalışan arasındaki uyuşmazlık, arabuluculuk kapsamında anlaşmayla sonuçlandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Zeytinburnu Belediyesinde taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışan işçi, işten çıkartıldı.

İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi-işveren uyuşmazlığında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesinin ardından işçi, Bakırköy Adliyesindeki Arabuluculuk Bürosuna başvuruda bulundu. İşçiden, kanun çerçevesinde başvuru sürecinde herhangi bir ücret alınmadı.

Büro tarafından görevlendirilen arabulucu Banu Keskin, işçiyi, belediye yetkilileri ve taşeron firma görevlilerini görüşmeye davet etti.

Görüşmeye, Zeytinburnu Belediyesi, kanunla getirilen düzenleme kapsamında oluşturduğu 3 kişilik komisyonla katıldı. Arabulucu görüşmesinde taşeron firmanın temsilcileri, işçi ve işçinin avukatı da yer aldı.

- İdare yargı giderinden kurtuldu

İdarenin işçisi ile yaşadığı uyuşmazlık, uzun yıllar süren mahkeme süreci yerine arabulucu huzurunda yapılan 2 saatlik görüşmenin ardından çözüme kavuşturuldu. İşçi, kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak görüşmeden ayrıldı.

Böylece Türkiye'de ilk kez idarenin çalışanıyla yaşadığı iş uyuşmazlığı, arabuluculuk uygulaması çerçevesinde uzlaşmayla çözüldü.

Öte yandan, uyuşmazlığın arabuluculuğa taşınmasıyla idare, yargı gideri, harç ve vekalet ücreti gibi giderleri ödemek zorunda kalmadı.