İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Amerika'nın artık İsrail-Filistin arasında arabuluculuk yapması diye bir şey söz konusu olamaz. Bu süreç artık bitmiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansı'nın "ev sahibi fotoğraf sağlayıcı" olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed El Useymin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, İİT'nin varlık gayesinin, Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası olduğunu vurguladı. Teşkilatın tarihi misyonuna ve gayesine yakışır, anlamlı ve kritik bir zirve toplantısı gerçekleştirdiklerine değinen Erdoğan, "Zirveye teşrif eden tüm misafirlerimize, bu önemli etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bu tarihi zirveyle Kudüs'ün sahipsiz olmadığını, karar sahipleri başta olmak üzere tüm dünyaya gösterdiklerine inandığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump'un Kudüs'e dair açıklamasının ilk işaretleri gelmeye başladığı andan itibaren İslam Zirvesi Dönem Başkanı olarak çok yoğun mesai sarf ettik. Kararın çok ciddi sonuçları olacağını, bölgeyi büyük bir ateş çemberine sürükleyeceğini her fırsatta açıkça dile getirdik. Bu kararın gayrimeşru ve kabul edilemez olduğunu, barış çabalarını sekteye uğratacağını, fanatiklerin ekmeğine yağ süreceğini de anlattık. Az önce Sayın Filistin Devlet Başkanı'nın ifade ettiği gibi, bundan böyle taraf olan bir Amerika'nın artık İsrail-Filistin arasında arabuluculuk yapması diye bir şey söz konusu olamaz. Bu süreç artık bitmiştir. Burada arabuluculuk konusu artık İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tüm yetkililerinin aramızda görüşmek suretiyle 'Kim olabilir?' bunun üzerinde durmak lazım ve gerekirse Birleşmiş Milletler'de bu konunun değerlendirilmesi lazım. Çünkü taraf olanla değil, tarafsız olanla böyle bir süreç devam edebilir."

- "İsrail tamamını almanın hesabı içerisinde"

Bugüne kadar alınmış birçok BM Güvenlik Konseyi kararı olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu kararların hiçbirisine İsrail uymamıştır. Uymadığı halde 'Bir daha bir daha bir daha' demek suretiyle tezgah tamamıyla hep İsrail'e çalışmıştır." dedi.

Filistin'in 1947 yılına ait haritalarını da basın mensuplarına gösteren Erdoğan, "Kaldı ki 1947'den önce bir de 30'lu yıllar var, yani İngilizlerin o zamanlar adeta işi yönlendirdiği dönemler. Bakınız bütün yeşil olan alan tamamen Filistin'e ait, noktasal alanlar da o zamanlar Yahudi yerleşim bölgeleri. Geliyoruz 1947'ye, burada bir paylaşım planı var ki bu paylaşım planı da Birleşmiş Milletler'in. Onların yaptığı bir paylaşım planı. Burada da yine Filistin yeşil alan, ama beyaz olan kısımlar İsrail'e verilmiş. Yani İsrail büyüyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1949-1967 döneminde Filistin'in ciddi manada küçüldüğünü, İsrail'in ise orada "büyütüldüğünü" vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurt-kuzu paylaşımı var ya kurt bile böyle adaletsiz bir paylaşım yapmaz. Bu toprakların gerçek sahibi Filistinliler. İşte şu andaki mevcut duruma geliyoruz. Bakın 47'de İsrail ne ise şu anda da Filistin o hale getirildi. Şimdi ise İsrail neredeyse tamamına yerleşmiş durumda, bununla da doymuyor, tamamını almanın hesabı, gayreti içerisinde. Şu anda Trump Efendi bunun gayreti içinde. Niye? Evangelist ve siyonist bir mantığın ürünüdür şu andaki tablo ve bu siyonist mantık, Sultan Abdülhamid'e yaptıramadıklarını şimdi yapmanın gayreti içerisindeler. İİT'nin devlet ve hükümet başkanları olarak, yöneticileri olarak, buradaki bu duruşumuzu kararlı bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Bu konudaki duruşumuzu 'Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.' diyerek tüm dünyaya ilan ettik. Amerikan yönetimi tüm itirazlara, ikazlara rağmen Kudüs'le ilgili hukuk dışı, mantık dışı, ahlak dışı açıklamasını yaptı. Bu kararın gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüz olduğunu ilk günden itibaren belirtiyoruz. Yani Trump'ın ilan ettiği bu kararın bizim indimizde kıymeti harbiyesi yoktur."

- "Bu sadece Müslümanların meselesi değil"

"Kendi çalar kendi oynar." sözlerini de yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"O kadar açık. Ayrıca bu kararın Müslümanlarla beraber Hristiyanların da Kudüs üzerindeki haklarını gasbettiğini, yok saydığını dile getiriyoruz. Ben Sayın Papa Franciscus'u aradım, onunla da konuştum ve kendileri de bu konuda yaptıkları açıklamalarla hemen hemen açıklamalarımız aynı yerde örtüşüyor. Açıklama yapılır yapılmaz tüm İİT üyesi ülke devlet ve hükümet başkanı kardeşlerime, olağanüstü zirve için ayrıca davet mektubu gönderdim. Aynı şekilde Kudüs konusunda hassasiyetini bildiğiniz diğer ülkeleri ve uluslararası kuruluşları da zirveye davet ettik. Bugün burada bağlantısızlar, biliyorsunuz noktasında Maduro, Venezuela Devlet Başkanı, o da oranın dönem başkanı, sağolsun davet ettik, bakın Venezuela nire, İstanbul nire... Ve sağolsun çıktı, geldi. Dolayısıyla o bölgenin de sesi olarak, çünkü bu sadece Müslümanların meselesi değil, geldi, katıldı, o da desteğini burada açıkladı."

(Sürecek)