ERBİL (AA) - MAZIN BAQAL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 30 Eylül'de yapılacak milletvekili seçimlerine sayılı gün kala bölge halkı siyasi partilerin vaatlerinden umutlu değil.

Irak merkezi yönetiminin IKBY'ye uyguladığı bütçe kesintileri, terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin getirdiği büyük yük ve Erbil-Bağdat sorunları nedeniyle zor günler geçiren halk, bölgesel parlamento seçimlerini bir çözüm yolu olarak görmüyor.

Seçmenler, bölgenin sorunlarının siyasi partiler arasındaki çekişmelerden kaynaklandığını, bu nedenle kampanya döneminde dile getirilen "milliyetçilik, terörle mücadele ve reform" gibi eski ve etkisiz vaatlerle bölgenin refah düzeyinin düzelmeyeceğini düşünüyor.

Sokak ve caddeler adayların posterleriyle süslense de halkın ilgisizliği nedeniyle ortada bir seçim heyecanı yok.

Erbil'deki seçmenler, siyasi partilerin propaganda döneminde verdiği vaatleri ve beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi.

- "Partiler üstü siyaset izlensin" talebi

Erbil'de öğretmenlik yapan Ömer Hüseyin, kampanya sürecinin halkta karşılık bulmadığını belirterek, "Siyasi partiler gelecek için vatandaşlara verdiği vaatleri yerine getirseler şüphesiz sorunlar çözülecek. Çünkü IKBY'de siyasi partiler hükümete müdahale ediyor." dedi.

Seçimlerin ardından güçlü ve teknokrat bir hükümet kurulması gerektiğini savunan Hüseyin, hükümetin ancak bu şekilde kendi ayakları üzerine durabileceğini ve partiler üstü bir siyaset yapılacağını ifade etti.

IKBY halkına sandığa gitmeleri çağrısında bulunan Hüseyin, "Seçmen, halkın durumunu düzelten tarafa oy versin. IKBY'deki vatandaşların her 4 yılda bir verdiği oyu gözden geçirmesi gerekir." diye konuştu.

Erbil Kalesi karşısında bir kitap dükkânı işleten Botan Süleyman da seçimlerin çözüm getireceğine inanmadığını söyledi.

Siyasi partilerin bölgenin çıkarlarını göz önüne alarak birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Süleyman, "Partiler ortak bir paydada buluşmazsa seçimlerin sorunları çözmesi mümkün olmayacak. Aksine sorunlar olduğu gibi devam eder." dedi.

- Katılım oranı düşebilir

Erbil merkezli Şems Seçim Gözlem Ağı Sorumlusu Hogir Çeto ise halkın propaganda dönemindeki ilgisizliğinin sandığa da yansıyabileceğini ve seçime katılımın düşük olabileceğini belirtti.

Seçime katılımın düşük olma ihtimalinin altında üç neden yattığına dikkati çeken Çeto, şunları söyledi:

"Birincisi, partiler bol keseden vaatler veriyor ancak daha sonra uygulamıyor. Vatandaşlar, yaşam koşullarının normalleşeceğinden umutlu değil. İkincisi, seçimde yeniliğin olmamasıdır. Seçmen, partilerden yeni bir şey görmüyor. Örneğin eğer Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) tek liste olarak seçime girseydi seçime heyecan katardı. Çünkü bu, seçmenin gözünde yeni bir durum oluşturacaktı."

Seçmeni sandığa gitmekten alıkoyabilecek üçüncü neden olarak, 12 Mayıs'taki Irak genel seçimlerine damga vuran hile ve usulsüzlük iddialarına işaret eden Çeto, kullandıkları oyun sandığa yansımadığı düşüncesiyle büyük hayal kırıklığı yaşayan seçmenlerin teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu verilerine göre, 30 Eylül'de yapılacak seçimlere katılmak üzere 31 parti ve koalisyon kayıt yaptırdı.

Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe vilayetlerinde toplamda 3 milyon 88 bin kayıtlı seçmen, IKBY meclisine gönderilecek 111 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidecek.