ERBİL (AA) - HEMN BABAN/İDRİS OKUDUCU - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) İngilizce'den sonra gençlerin en çok öğrenmek istediği dillerin başında Türkçe geliyor.

Yaklaşık 5 milyon kişinin ikamet ettiği IKBY'nin Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerindeki gençlerin İngilizce'den sonra Arapça yerine Türkçe'ye yönelmelerinin birçok nedeni var.

Irak'ta 2003 yılından sonra Türkiye'den özellikle inşaat şirketlerinin yanı sıra birçok sektörden bölgeye gelen firmaların ülkenin kalkınmasına önemli bir payı söz konusu. Son 14 yıl içerisinde Türkiye ve Irak arasındaki iyi ticari ilişkilerden en çok faydalanan ve olumlu etkilerini gören tarafın IKBY olduğunu söylemek mümkün. Bunun nedeni ise coğrafi olarak Türkiye'nin hemen yanı başında olması.

Hemen hemen her yerde Türk malları ve markalarını caddelerdeki reklam panoları ve dükkanların üzerinde görebiliyorsunuz. Türkiye yine bölgede tatile gitmek isteyen vatandaşın ilk adresi konumunda. Birçok şirket, Türkiye'ye tatil turları düzenliyor. Bu sebeple bölgedeki gençlerin kolay ve dolgun maaşlı bir iş sahibi olabilmeleri için İngilizce'den hemen sonra Türkçe cazip bir dil halini alıyor.

- IKBY'deki 2 üniversitede Türkçe öğretiliyor

Türkçe öğrenim talebinin karşılanması için ilk defa 2004 yılında Erbil'in Koy Sancak Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı ancak bilinmeyen nedenlerden dolayı 2012 yılında kapandı. Başvuru yapan öğrenci sayısının artması ve talebin karşılanabilmesi için 2008 yılında bölgenin en eski ve Erbil merkezli Salahaddin Üniversitesi de Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü açarak, öğrenci almaya başladı. Türkiye sınırına yakın Duhok'un Zaho ilçesindeki Zaho Üniversitesi de 2013 yılında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü açtı. Duhok Üniversitesi de aynı bölümü açmak ve diğer üniversiteler üzerindeki başvuru yoğunluğunu azaltmak için hazırlık yapıyor.

Halihazırda IKBY'deki 2 devlet üniversitesinde Türkçe öğrenen öğrencilerin sayısının binin üzerinde olduğu belirtiliyor. Bölgede çok sayıda öğrenci de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) burslarından yararlanıyor. Bunun yanında devlete ait Türkçe eğitim verilen ilk ve orta dereceli okullarda da 1991 yılından bu yana Türkçe dersi okutuluyor.

- Salahaddin Üniversitesi'nde 250 öğrenci Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi alıyor

Salahaddin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Hazım Burhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitime başladıkları 2008-2009 akademik yılı için ilk önce 61 öğrenci kabul ettiklerini belirterek, bu sayının şu anda iki katına çıktığını ifade etti.

Geçen yıl 105 öğrencinin bölüme kabul edildiğini dile getiren Burhan, bu yıl içerisinde de çok sayıda öğrenci kabul ettiklerini ve her geçen yıl bu oranın arttığını söyledi. Burhan, "Halihazırda 250 öğrenci eğitim almaya devam ediyor." dedi.

Türkiye'den önemli destekler aldıklarını kaydeden Burhan, "TİKA, geçen yıl tüm dersliklerimizi yeniledi ve materyal desteği sundu." diye konuştu. Burhan, TİKA'nın yardımlarının yanı sıra Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'nun aracılığıyla iki öğrencilerinin Türkiye'de doktora eğitimi aldığını ve birçok öğrencilerinin YTB Türkiye Bursları programından yararlandığını aktardı.

Türk Dili ve Edebiyatı'nın kalkındırılması ve eğitim kalitesinin artırılması için Türkiye'deki üniversitelerden destek aldıklarını söyleyen Burhan, Bilkent ve Yüzüncü Yıl Üniversiteleri ile anlaşmalarının olduğunu da sözlerine ekledi.

- Zaho Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde de 200 öğrenci eğitim alıyor

Türkiye'den 10 kilometre mesafedeki Zaho, Irak'a açılan tek aktif sınır kapısı Habur-İbrahim Halil'in yer aldığı ilçe konumunda. Her gün Türkiye'den binlerce tırın giriş yaptığı ilçede, Türk şirketlerine ait mal depoları, tır sahalarıyla çok sayıda şirketin Zaho'da kurulduğunu görmek mümkün. Ticari ilişkilerden önemli bir pay almak veya iş bulmak isteyen Zaholuların başını Türkçe bilenler çekiyor.

Zaho Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Cuma Kadir Muhammed, Koy Sancak Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Türkiye'den aldığı burs sayesinde Konya Selçuk Üniversitesi'nde yüksek lisansını yaptığını ve daha sonra Zaho'ya dönüp Türkçe öğretmeye başladığını söyledi.

Muhammed, 2013 yılında kurulan bu bölümde çok sayıda öğrencinin başvurmasından sonra ikinci öğretimi de açma kararı aldıklarını kaydetti. Geçen yıl ilk mezunlarını verdiklerini hatırlatan Muhammed, "Bu bölümde 200 öğrenci eğitim alıyor." dedi.

Zaho'nun mevcut konumundan dolayı mezun olan öğrencilerinin çok şanslı olduğunu söyleyen Muhammed, diğer dil bölümlerinden mezun öğrencilere nazaran Türk dili ve Edebiyatı mezunlarının daha çabuk iş bulabildiklerini ifade etti.