SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentinde devam eden hükümet karşıtı gösterilerde Piremegron kasabasının kaymakamlık binasının ateşe verildiği, 2 göstericinin yaralandığı bildirildi.

Çoğunluğu gençlerden oluşan öfkeli göstericiler, kasabadaki parti binasından sonra kaymakamlığı da ateşe verdi. Binanın ateşe verilmesi sırasında herhangi bir can kaybı yaşanmazken, çıkan yangından dolayı bina kullanılamaz hale geldi.

- 2 gösterici yaralandı

IKBY basınında yer alan haberlerde de gösterilerin devam ettiği Süleymaniye'nin Çemçemal ilçesinde, göstericilerin elektrik santraline girmeye çalışması üzerine, güvenlik güçleriyle aralarında arbede yaşandığı belirtildi.

Güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 2 göstericinin yaralandığı kaydedildi.

Süleymaniye kent merkezinde bu sabah bir araya gelen bazı öğretmenlerin maaş kesintisi ve yolsuzluk karşıtı gösterisi kısa bir süre içerisinde kitlesel protestoya dönüşmüştü. Göstericiler daha sonra Piremegron kasabasındaki bazı siyasi partilere ait binaları ateşe vermişti.

- IKBY'deki ekonomik kriz

IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor.

Irak anayasasına göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip ancak, Nuri el-Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti.

Haydar el-İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı fakat Bağdat yönetimi halihazırda bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüzi bir kısmını gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle derinleşti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.