ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Birleşmiş Milletler'in (BM) kış mevsiminin gelmesiyle birlikte durumu zorlaşan iç göçmenlere yeterli desteği vermediğini belirtti.

IKBY İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Hoşeng Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusu, federal polis ve Haşdi Şabi'nin 16 Ekim tarihinde düzenlediği ortak operasyon sonucu Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden yaklaşık 168 bin kişinin yerinden olduğunu hatırlatarak, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte BM'nin göçmenlere yeterli yardımı sunmadığını ifade etti.

Çatışma ve savaş endişesinden dolayı evlerini terk eden Kerküklü iç göçmenlere sunulan yardımların çok kısıtlı olduğunu söyleyen Muhammed, "İç göçmenler için yapılan çağrıya BM ve diğer yardım ajansları gerekli cevabı vermedi." dedi.

IKBY'nin Suriye krizinin ortaya çıkmasıyla birlikte farklı tarihlerde çeşitli iç göçmen ve sığınmacı dalgasıyla karşı karşıya kaldığını belirten Muhammed, şunları söyledi:

"İlk önce Suriye'den sığınmacılar geldi. Ardından terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarından kaçan birçok iç göçmen bölgeye akın etti. DEAŞ'a karşı başlatılan operasyonlarda yine siviller buraya sığındı. Son olarak 16 Ekim'de birçok sivil Kerkük ve çevre bölgelerden kaçıp, Erbil, Süleymaniye ve Duhok'a geldi."

Kerkük'ten kaçan iç göçmenlerin durumunun çok kötü olduğunu söyleyen Muhammed, bu sivillerin evlerini terk ettiğini, yanlarına bir şey almadıklarını dile getirerek, barınacak bir yerlerinin olmadığını kaydetti.

Muhammed, Kerküklü iç göçmenlere kamp kurulması için Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığıyla temas halinde olduklarını aktardı.