ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) bir yıl gecikmeli milletvekili seçimlerine katılım oranı, öğle saatleri itibarıyla yüzde 20 civarında kaydedildi.

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Üyesi Cotyar Adıl, yerel medyaya yaptığı açıklamada, öğlen saatlerine kadar 4 kentteki seçime katılım oranının yaklaşık yüzde 20 civarında olduğunu söyledi.

Adıl, genel seçimlere en yüksek katılımın yüzde 23'le İran sınırındaki Halepçe'de olduğunu belirterek, bu oranın Duhok'ta yüzde 22, Erbil'de yüzde 16 ve Süleymaniye'de yaklaşık yüzde 10 olduğu bilgisini paylaştı.

Sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18:00'de sona erecek.

-Liderler "sandığa gidin" çağrısı yapmıştı

Seçimlere katılım oranının düşük olacağını daha önceden öngören tüm siyasi parti yetkilileri, halka sıkça sandığa gitme çağrısı yapmıştı.

Yaklaşık 5 milyon nüfuslu IKBY’de 3 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bulunuyor. Toplam 29 parti ve koalisyonun yarıştığı seçimde, meclisin 111 sandalyesi belirlenecek.

Terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ta büyük oranda temizlenmesinden sonra IKBY'de yapılan ilk genel seçimlere; Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), İslami Toplum Partisi (Komel), Kürdistan İslami Hareket Partisi (Bizutnava) ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) gibi önde gelen siyasi partiler katılıyor.

IKBY'de her 4 yılda bir yapılması gereken milletvekili seçimleri, geçen sene meydana gelen birtakım siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle meclis tarafından bir yıl ertelenmişti.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlere katılım oranı da yüzde 45'te kalmış, bu, ülkede 2003 yılından sonra yapılan seçimlere en düşük katılım olarak kayda geçmişti.