DAKAR (AA) - ALAATTİN DOĞRU - Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Nihat Civaner, Senegal-Türkiye ilişkilerine yönelik “Geldiğimde, ilişkilerimizin yoğun olacağı bir ülkede görev yapacağımı biliyordum, devletimizin bu ülkede ne kadar güçlü olduğunu görmek şaşırtıcı olmadı.” dedi.

Civaner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Senegal'e yapacağı ziyaret öncesi, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Senegal’in Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Civaner, Erdoğan ile Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall arasındaki yakın dostluk ilişkisinin, iki ülke arasında iş birliğinin her alanda geliştirilmesine katkı sağladığını belirtti.

Görevine aralık ayında başladığını hatırlatan Civaner, "Geldiğimde, ilişkilerimizin yoğun olacağı bir ülkede görev yapacağımı biliyordum, dolayısıyla benim için devletimizin bu ülkede ne kadar güçlü olduğunu görmek şaşırtıcı olmadı." ifadelerini kullandı.

İlişkilerin henüz mevcut potansiyeli yansıtmadığına dikkati çeken Civaner, “Sall’e geçen hafta güven mektubumu sunduğumda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretini çok heyecanla beklediklerini belirtmişti. Aynı heyecan bizde de mevcut.” diye konuştu.

Senegal’de Türk kurumlarının uzun süredir aktif faaliyet gösterdiğini dile getiren Civaner, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) 2007’den bu yana Senegal’de çok faal olduğunu ve son 10 yılda yaklaşık 12 milyon dolarlık proje gerçekleştirdiğini aktardı.

TİKA’nın çalışmalarını daha da genişleterek özellikle toplumun zayıf katmanlarına, çocuklar ve kadınlara ulaşmaya çalıştığını vurgulayan Civaner, Pikine’de tamamen TİKA tarafından finanse edilen ve yetersiz beslenen çocukların tedavi edildiği bir sağlık merkezini ziyaret ettiğinde gurur duyduğunu söyledi.

- "Ülkedeki tüm FETÖ okulları kapatıldı"

Senegal’in 15 Temmuz sonrası Türkiye ile çok büyük dayanışma gösterdiğini hatırlatan Civaner, ülkedeki FETÖ okullarının tümünün kapatıldığını belirtti.

Türk Maarif Vakfının Dakar, Saint Louis ve Thies’teki okullarla faaliyetlere başladığını aktaran Civaner, henüz kuruluş aşamasındaki okulların daha da gelişerek büyük eğitim kurumları haline dönüşeceğinin altını çizdi.

Civaner, “Maarif’in burada çok güzel bir ekibi var, genç pırıl pırıl görev heyecanıyla dolu arkadaşlar. Bu ekip daha da zenginleşecek ve de Maarif’in faaliyetleri istediğimiz seviyeye ulaşacak.” ifadelerini kullandı.

Senegal’da faaliyet gösteren bir diğer Türk kurumu olan Yunus Emre Enstitüsüne (YEE) de çok yetkin bir direktör atandığını, YEE’nin ülkedeki üniversitelerde faaliyetlerine başladığını dile getiren Civaner, kuruluş çalışmalarının tamamlanmasının ardından YEE’nin Türkçe öğrenmek isteyen, Türk kültürünü merak eden Senegal vatandaşları ile üçüncü ülke vatandaşlarının taleplerini karşılayacağını anlattı.

“Bu ülkenin gelişmesine kalkınmasına katkı sağlamak için buradayız. Senegal ile ilişkilerimiz mükemmel.” şeklinde konuşan Civaner, şunları kaydetti:

“Dost ve kardeş gördüğümüz Senegal ile ilişkilerimizi sadece ortaklık değil, stratejik ortaklık olarak tanımlıyor ve böyle bir ilişki arzu ediyoruz. Ve bu yönde de süratle mesafe alıyoruz, her iki ülkenin devlet başkanının siyasi iradesi çok önemli bu yönde, böyle bir irade mevcut ve çok kuvvetli dile getirilen iradeler.”

Civaner, Senegal’de yıllardır tamamlanamayan havalimanı projesini devralarak istenilen kalitede ve tarihte bitiren Türk firmalarının performanslarıyla ülkede diğer Türk firmalarının önünü açtığını vurguladı.

Aynı firmaların inşaatını üstlendikleri kongre merkezini de çok kaliteli ve söz verilenden bir ay önce teslim ettiğini hatırlatan Civaner, Türk firmalarının Senegal’de dünya standartlarında çalışmalar yaptığını söyledi.

Civaner, Türk iş adamlarının ve firmalarının Senegal’i izleme altına aldığını ve yatırım programları içinde değerlendirdiğini dile getirerek Senegal’in de Türk iş adamlarının önlerini açan şekilde davranmasının rahatlatıcı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin savunma konusundaki iş birliğinin daha da artmasına, Senegal’in tarımda kendi kendine yeten ülke konumuna gelmesine katkıda bulunmayı arzu ettiğini aktaran Civaner, "Benim gördüğüm, Senegal Sall’in vizyonuyla süratle gelişen ve kalkınan bir ülke. Bu daha da artacaktır. Sadece doğal gaz petrol kaynakları bulunmasının dışında, bu vizyon için de artacaktır." diye konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Senegal kolunun oldukça aktif olduğunu, ilişkileri sürekli geliştirdiğini dile getiren Civaner, aynı ilginin Senegal tarafında da olduğunu belirtti. DEİK ile Senegal Yatırımlarını Teşvik Ajansının (APIX) iş konseylerini birlikte düzenlediğine dikkati çekti.

Büyükelçi, Türkiye’nin tüm ülkelerle olan kazan-kazan ilişkisinin Senegal için de geçerli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle ikili ilişkilerde bir sıçrama beklediklerine işaret eden Civaner, ziyarette iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine imkan sağlayacak çok sayıda anlaşma imzalanacağını belirtti.

Büyükelçi Civaner, "İlişkilerin daha da geliştirilmesi için Cumhurbaşkanımızın gösterdiği yolda her türlü çabayı sarf edeceğiz." ifadelerini kullandı.