LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanlığı, çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’yı zehirlemekle suçlanan Rus vatandaşları Ruslan Boşirov ve Aleksandr Petrov’un bir Rus televizyonunda yaptıkları açıklamaları “karartma ve yalan” olarak nitelendirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Borişov ve Petrov’un Rusya askeri istihbarat servisi GRU ajanı olduğunda ısrar edildi.

İngiltere’nin Borişov ve Petrov’un “İngiltere sokaklarında son derece zehirli, yasa dışı kimyasal silahlar kullanan” GRU subayları oldukları konusundan emin olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Rusya’ya Slisbury’de olanları izah etmesi için pek çok kez çağrıda bulunduk. Şimdiye kadar olduğu gibi bugün de karartma ve yalanlarla yanıt verdiler.” ifadesi kullanıldı.

Russia Today televizyonuna konuşan Skripal ve kızı Yulia’yı zehirledikleri iddia edilen Ruslan Boşirov ve Aleksandr Petrov, olayın gerçekleştiği sırada Salisbury’de turistik amaçla bulunduklarını savunmuştu.

- Skripal olayı

İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıktığında ülkesinde mahkum edilen ve daha sonra casus takasıyla İngiltere'ye gelen Rus ajan Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart'ta Salisbury'de Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen Noviçok adlı bir kimyasal ile zehirlenmişti.

Temmuz ayında da İngiltere’nin Amesbury kentinde Dawn Sturgess ve Charlie Rowley adlı İngiliz vatandaşlarının aynı madde ile zehirlendiği belirtilmişti.

İngiliz polisinin Skripal olayının faili olarak 2 Rus vatandaşının fotoğraflarını ve isimlerini açıklamasının ardından İngiltere Başbakanı Theresa May, "Hükümetimiz, polisin tespit ettiği 2 kişinin Rusya askeri istihbarat servisi GRU için çalıştığı sonucuna ulaştı." açıklamasını yapmıştı.