LONDRA (AA) - Britanya Müslüman Konseyi (MCB), İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Partide ortaya çıkan İslamofobi vakalarının soruşturulması çağrısında bulundu.

Ülkenin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu MCB, parti içerisinde İslam karşıtı kişilerin olduğu ve İslamofobik olayların yaşandığı iddialarının bağımsızca soruşturulması için İngiltere Başbakanı Theresa May liderliğindeki partiye açık mektup gönderdi.

MCB Genel Sekreteri Harun Khan imzalı mektupta, Muhafazakar Partili Milletvekili Bob Blackman başta olmak üzere milletvekilliği için adaylığını koyan bazı isimlerle diğer parti çalışanlarının kamusal alanda İslamofobik söylemlerine dikkat çekildi.

Blackman'ın, İslamofobiyi onaylayan ifadeleri defalarca sarfettiğinin vurgulandığı mektupta İngiliz vekilin ayrıca sosyal medya platformlarında İslam karşıtı aşırı sağcıların mesajlarını paylaştığı ve Müslüman karşıtı olarak tanınan Hindu aktivist Tapan Ghosh'u da parlamentodaki bir etkinliğe davet ettiği belirtildi.

Mektupta, nisan ve mayısta parti içinde islamofobik olayların sıkça yaşanmaya başladığı anımsatılarak, bunların bağımsızca soruşturulması talep edildi. Mektupla parti yetkililerinden ayrıca, "Irkçılarla yobazlara, partide kendilerine bir yer olmadığının gösterilmesi için tam bir denetim de yapılması" ve "İslamofobi üzerine bir eğitim ve öğretim programının benimsenmesi" istendi.

Mektuba ilişkin Muhafakazar Partiden yapılan açıklamada ise İslamofobik olayların ciddi şekilde ele alındığı belirtilerek, "Tüm bu tür olayları ciddiye alıyoruz. Bu nedenle, uygunsuz davrandıkları tespit edilen herkesi askıya aldık ve derhal soruşturma başlattık." ifadesi kullanıldı.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta yaşayan yaklaşık 3 milyon Müslüman, nüfusun yüzde 5'ini oluşturuyor.