BAĞDAT (AA) - Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin resmi temaslarda bulunmak üzere Kuveyt'e gideceği bildirildi.

Maliki'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Maliki, Emir Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah başta olmak üzere diğer yetkililerle görüşmek üzere bugün Kuveyt'e resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir." denildi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Maliki'nin Kuveytli yetkililerle "komşu iki halkın çıkarları kapsamında ikili ilişkileri görüşeceği" kaydedildi.

Maliki'nin, 4 gün önce bir araya geldiği Kuveyt'in Bağdat Büyükelçisi Salim Gassab ez-Zamanan, görüşme sırasında Maliki'ye Kuveyt Emiri'nin gönderdiği resmi davet yazısını iletmişti.

- Maliki'nin hükümet planı

Zaman zaman düşük bir ihtimal olarak görülse de adı üçüncü dönem başbakanlık için geçen Nuri el-Maliki, siyasi çoğunluk hükümeti için mecliste en büyük koalisyonun kurulması gerektiği üzerinde duruyor. Maliki'nin, Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı seçimi ikinci sırada tamamlayan Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu'na yakın durduğu biliniyor.

Maliki'nin son olarak başkent Bağdat'taki ofisinde kendisini ziyaret eden Enbar Valisi Muhammed Halbusi başkanlığındaki heyetle, mecliste kurulacak çoğunluk hükümetini görüştüğü belirtiliyor.

Maliki'nin başını çektiği Kanun Devleti koalisyonu, genel seçimlerde mecliste 20 sandalye elde etmişti.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçim sonrası, ilk olarak Şii liderlerden Ammar el-Hekim ardından da seçimin galibi Mukteda es-Sadr, Kuveyt'i ziyaret etmişti.