VAN (AA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Irak-İran sınırında yaşanan depreme ilişkin, "Türkiye'nin 350-400 kilometre güneyinde Irak-İran sınırında Zagros Fay Sistemi üzerinde gerçekleşen deprem ülkemizi etkileyeceği anlamına gelmez. Irak-İran sınırında gerçekleşen deprem Türkiye'de bir depremi tetiklemez." dedi.

Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak-İran sınırında 7,2 büyüklüğünde bir depremin gerçekleştiğini anımsattı.

Depremin merkezinin ilk olarak Irak'ın Süleymaniye kenti olarak açıklandığını ifade eden Köse, şunları kaydetti:

"ABD Jeolojik Etütler Dairesinin (USGS) son verilerine göre deprem merkez üssü Irak değil İran üzerindedir. Deprem, Irak-İran sınırının doğu kesiminde dağlık bölgelerde, plakaların düşey yönde hareket ettiği bindirme bileşenli bir fay üzerinde meydana gelmiştir. İlgili fayın bindirme bileşenli olmasının yanı sıra söz konusu bölgenin büyük yerleşkelerden uzak ve kaya zemin özelliği taşıması da depremle ortaya çıkan can ve mal kayıplarının az olmasını sağlamıştır."

Depremin, Arap ve Avrasya plakalarının birbirine yakınlaşma sağladığı Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı üzerinde Türkiye'ye oldukça uzak bir noktada açığa çıktığını anlatan Köse, buranın iki kıtanın çarpışarak birleştiği bir alan olduğunu bildirdi.

Köse, "Depremin oluşum şeklinin bindirme bileşimli olduğunu biliyoruz. Bindirme bileşenli faylar üzerindeki depremlerde yıkım, diğer fay türleri üzerinde meydana gelen eş büyüklükteki depremlere göre çok daha az olmaktadır." diye konuştu.

Türkiye'nin, İran, Irak, Yunanistan gibi ülkelerle aynı deprem kuşağı üzerinde yer aldığını vurgulayan Köse, ülkede olası depremlerin normal karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Ülkenin aktif deprem kuşağı üzerinde yer aldığını kaydeden Köse, "Türkiye'nin 350-400 kilometre güneyinde Irak-İran sınırında Zagros Fay Sistemi üzerindeki gerçekleşen deprem ülkemizi etkileyeceği anlamına gelmez. Irak-İran sınırında gerçekleşen deprem Türkiye'de bir depremi tetiklemez. Vatandaşlarımızın bu konuda tedirgin olmaması gerektiğini düşünmüyorum. Bununla birlikte depreme hazırlıklı olarak doğru yerleşim yerlerini seçtiğinizde depremlerin meydana getireceği zararları da en aza indirgememiz mümkün olabilir." ifadesini kullandı.