ERBİL (AA) - Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) kuruluşunun 23'üncü yıl dönümü Erbil'de törenle kutlandı.

Kentteki parti merkezinde düzenlenen kutlama törenine, ITC'nin Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Irak'taki genel seçimlere girecek milletvekili adayları, kentin ileri gelen Türkmen şahsiyetleri katıldı.

AA muhabirine konuşan milletvekili Maruf, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde ITC'nin yasal faaliyet gösteremediğini hatırlatarak, 1991 yılında Irak'ın kuzeyinin ABD ve Batılı ülkeler tarafından uçuşa yasak ve güvenli bir bölge ilan edilmesinden sonra 24 Nisan 1995'te ITC'nin Erbil'de kurulduğunu ifade etti.

ITC'nin o dönemde Erbil'in yanı sıra Süleymaniye ve Duhok'ta da parti binaları açıp halktan büyük destek aldığını söyleyen Maruf, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 1996 yılında zirveye çıkan Kürt siyasi partiler arasındaki iç çatışmanın ağır bedelini kendilerinin de ödediğini kaydetti.

- "2011'de tekrar faaliyet göstermeye başladı"

Saddam Hüseyin'in 31 Ağustos 1996'da Erbil'e müdahalesinde birçok ITC'linin tutuklanarak Bağdat'a götürüldüğünü dile getiren Maruf, şöyle devam etti:

"ITC'nin kurulmasıyla parti teşkilatı yoğun bir şekilde Erbil'de çalışmaya başladı. Saddam'ın ciddi bir hedefi haline geldi. Kuruluşunun üzerinden hemen bir yıl sonra Erbil'e gelen Irak ordusu 48 arkadaşımızı Bağdat'a götürüp idam etti. Bu münasebetle onlara rahmet diliyoruz. ITC daha sonra bazı siyasi partilerin baskıları sonucu 2005 yılında Erbil'de kapatıldı ve 2011 yılında tekrar faaliyet göstermeye başladı."

Maruf, Irak ve IKBY parlamentolarında milletvekilleri olan ITC'nin Erbil, Kerkük ve Musul gibi önemli vilayetlerdeki yerel il meclislerinde de üyelerinin bulunduğunu hatırlattı.