BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Iraklı ressam Erkan el-Cabiri (40), geleneksel boyalar yerine kahve kullanarak yaptığı resimlerle yeni ve değişik bir tarza imza atıyor.

Sadece içmek için değil resim yapmak için de kullandığı kahve için "arkadaşım" diyen Cabiri, bir tesadüfle başlayan kahveyle resim yapma serüveni AA muhabirine anlattı.

Fazla kilolarından kurtulmak için gün içerisinde bol bol tükettiği kahve ile arasının oldukça iyi olduğunu belirten Cabiri, kahveyle resim yapmaya bir tesadüf sonucu başladığını anlattı.

Cabiri, "Bir gün resim yaptığım sırada içtiğim kahveden bir damla tablonun üzerine döküldü. Panikle hızlıca silmeye başladım ancak kahvenin tabloya kattığı rengi ve tonu görünce çok şaşırdım. Kahvenin oluşturduğu bu renge hayran kaldım ve resimlerimde boya yerine kahve kullanmaya karar verdim." dedi.

Kahveyi resimle buluşturmaktan son derece mutlu olduğunu söyleyen Cabiri, "Şimdi resimlerimin tamamını kahve ile yapıyorum. Renk tonları kahvenin kavrulma derecesine göre farklılık gösteriyor." diye konuştu.

- Pancar ve zerdeçalı da resimle buluşturuyor

Kahveyle resim yapmakla yetinmeyen Iraklı ressam, sebzelerin kağıt üzerinde oluşturduğu doğal renge de hayran kaldığını anlattı.

Resimlerinde pancar, zerdeçal, siyah çay gibi değişik sebze ve meyveleri kullandığını söyleyen Cabiri, değişik şeyler denemenin kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

Cabiri, "Boya yerine sadece sebze ve meyvelerin kullanıldığı bir tablo yapmak istiyorum." dedi.

- Terörün yıktığı eserleri resmetmek istiyor

Resimlerinde daha çok kadın figürlerine yer verdiği görülen Cabiri, dünyanın en kadim medeniyetlerinden birine sahip olan Irak'ta terör olayları nedeniyle yıkılan eserleri de resimlerine yansıtmak istediğini ifade etti.

Cabiri, "Musul'da DEAŞ'ın bombaladığı tarihi Nuri Camisi'nin meşhur Hadba minaresini çizeceğim. Irak'ta tahrip edilen tarihi eserleri tek tek resmetmek istiyorum. En büyük arzum ise yakılan yıkılan tüm bu eserlerin bir gün restore edilerek eski haline getirildiğini görmek." şeklinde konuştu.

- "Irak ve Arap dünyasında kahveyle resim yapan tek kişiyim"

Kahve ile yaptığı 40'tan fazla tablosu bulunan Cabiri, Bağdat'ta düzenlenecek resim sergilerine katılmaya hazırlandığını dile getirdi.

Cabiri son olarak, "Irak ve Arap dünyasında geleneksel boyalar yerine kahveyle resim yapan tek kişiyim. Tablolarım ile sadece ülkemde değil yurt dışında da sergilere katılmayı hayal ediyorum." dedi.