BAĞDAT (AA) - Irak'ta Başbakanlığa bağlı Haşdi Şabi içindeki İran yanlısı bazı silahlı gruplar, ülkede bulunan yabancı güçleri "işgalci" olarak nitelendirerek, Irak topraklarından çıkarılması için tüm meşru haklarını kullanacakları uyarısında bulundu.

Haşdi Şabi çatısı altında bulunan bazı silahlı gruplar tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Yabancı askeri güçlerin Irak'ta gerekçesiz şekilde bulunmasını öfkeyle izliyoruz. Sabrımızın da bir sınırı olduğunu açıkça belirtiyoruz. Bu güçlere 'işgalci güç' olarak bakacağız ve topraklarımızından çıkarılmaları için tüm meşru haklarımızı kullanacağız." ifadelerine yer verildi.

ABD'nin Irak'ta hükümetin kurulması yönünde baskı yaptığı ileri sürülen açıklamada, Başbakan Haydar el-İbadi'ye işaret edilerek, "Dava Partisi'ndeki dostlarımızı sorumsuzca davranan bazı kadrolarının bu tavırlarına karşı sınır getirmeye çağırıyoruz." denildi.

Haşdi Şabi grupları ayrıca seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a mesaj göndererek, ABD baskısında bir hükümetin kurulmasına karşı sessiz kalmamasını talep etti.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimler sonrası hükümet kurma arayışları sürüyor. Siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar hükümetin kurulmasını geciktiriyor.

Seçimlerin galibi Sadr ve ikinci sırada yer alan Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri'nin de Haşdi Şabi içinde silahlı grupları yer alıyor.

Irak'taki dini lider Ayetullah Ali Sistani, terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Irak'ın üçte birini işgal etmesinden sonra, Haşdi Şabi'nin kurulması için bir fetva çıkarmıştı.

Uluslararası sivil toplum örgütlerinin raporlarında, DEAŞ ile mücadelede sivillere yönelik hak ihlalleri işlediğine dair adı geçen Haşdi Şabi güçlerine Kasım 2016'da Irak meclisi tarafından oy çokluğuyla yasal statü kazandırıldı.

Yasal statü verilmesinin ardından başbakanlık bünyesine giren Haşdi Şabi'ye bütçenin yanı sıra ordu mensupları düzeyinde de maaş bağlandı.

Başbakan İbadi, geçen hafta Haşdi Şabi Başkanı Falih Feyyad'ı görevden alıp, kendisinin bu görevi üstleneceğini duyurmuştu.