BAĞDAT (AA) - Irak'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi başkanlığında "Irak'ın Kararı" adlı bir seçim koalisyonu kurulduğu belirtildi.

Nuceyfi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Terör, çok sayıda kent ile kutsallarımızı tahrip etti. Kazanılan büyük zaferin maliyeti de yüksek oldu. Dolayısıyla Usame en-Nuceyfi başkanlığında 11 partinin katılımıyla 'Irak'ın Kararı' isimli bir koalisyon kuruldu." denildi.

Söz konusu koalisyonun anayasal özgürlükler ile uluslararası hukuku ve eşit vatandaşlık prensibini benimsediği, şiddet ve aşırılığı reddederek ekonominin iyileştirilmesi ve yargı bağımsızlığı konularını temel aldığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, koalisyonun ülkedeki silahların devletin elinde toplanması ve milis güçlerin varlığının cezalandırılması için de çalışacağı ifade edildi.

Irak'ta mayıs ayında gerçekleştirilecek genel ve yerel seçimlere az bir süre kala seçim ittifakları arayışı gündeme geliyor.

Başbakan Haydar el-İbadi seçimlere kendi kurduğu "Zafer" adlı koalisyonla, Şii milis gücü Haşdi Şabi komutanlarından Hadi Amiri'nin başını çektiği koalisyon ile ittifak yaparak girecek.

Şii lider Mukteda es-Sadr'ın destekleyeceği "Reforma Doğru Yürüyoruz" adlı seçim koalisyonunda ise bazı liberal partiler de yer alıyor.

Irak Bakanlar Kurulu, ülkede yerel ve genel seçimlerin 12 Mayıs'ta yapılması kararı almıştı.