ERBİL (AA) - HEMN BABAN - Irak'ta terör saldırıları ve çatışmalar nedeniyle sakat kalan siviller, Erbil'deki rehabilitasyon merkezinde engellerini aşmanın yollarını arıyor.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü bünyesinde 1996'dan bu yana faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezi, failleri değişse de sonucu değişmeyen savaş ve çatışmaların sakat bıraktığı siviller için umut olmayı sürdürüyor.

Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sırud Suad Nafi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın uzun süredir savaş, çatışma ve terör saldırılarına sahne olduğuna işaret ederek merkezin ne yazık ki her gün yeni mağdurları karşılamayı sürdürdüğünü söyledi.

Irak'ta yaşanan çatışma ve terör saldırılarının geride çok sayıda engelli bıraktığını dile getiren Nafi, şunları kaydetti:

"Eskiden, sekiz yıl süren İran-Irak savaşı sırasında sakat kalan siviller bize başvuruyordu. Daha sonra bunun yerini El Kaide ve DEAŞ'ın sakat bıraktığı kişiler aldı. Şu anda ise daha çok DEAŞ ile yaşanan çatışmalar nedeniyle bir veya birkaç uzvunu kaybeden vatandaşlar bize başvuruyor. Sadece geçen yıl, yaklaşık bin 300 engelliye hizmet verdik. Bunların yarısını Musullu siviller oluşturuyordu."

- "Ülkedeki engellilerin yüzde 80'i savaş veya terör mağduru olmuş kişiler"

Rehabilitasyon merkezinde yıllardır failleri ve nedenleri farklı ama sonucu aynı olayların yarım bıraktığı insanların yeniden hayata tutunmalarını sağlamalarına yardımcı olduklarını ifade eden Nafi, "1996'dan bu yana merkezimizde 12 bin 430 kişiye hizmet verdik. O günden bu yana 12 bin ayak protezi ve 11 bin adet küçük protez yaptık. Ayrıca 2 binden fazla da tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık." diye konuştu.

Irak'taki engellilerin büyük kısmını savaş ve terör mağdurlarının oluşturduğunu belirten Nafi, "Ülkedeki engellilerin yüzde 80'i savaş veya terör mağduru olmuş kişiler." dedi.

- DEAŞ'ın tuzakladığı bomba sakat bıraktı

Öte yandan rehabilitasyon merkezinde tedavi gören Ali Ayid isimli Iraklı, terör örgütü DEAŞ'ın tuzakladığı bomba nedeniyle iki bacağını birden kaybettiğini söyledi.

Henüz 26 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkum bırakıldığını söyleyen Ayid, DEAŞ saldırıları nedeniyle terk ettiği Enbar'daki evine üç yıl sonra döndüğünde kendisini acı bir sürprizin beklediğini anlattı.

Terör saldırıları nedeniyle henüz iki aylık evliyken evlerini terk ederek iç göçmen durumuna düştüklerini dile getiren Ayid, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Üç yıl evimizden uzak yaşadıktan sonra göçmenlikten kurtulmak istedik. Geçen yıl nisan ayında Enbar'ın Hadis ilçesindeki evimize döndük. Gördüğüm manzarayı anlatamam, korkunçtu. Çatışmalar nedeniyle evimizin bir bölümü yıkılmıştı. Asıl büyük sürpriz ise beni evimizin içinde bekliyordu. Daha önce yerleştirilmiş bir bombaya bastım. Büyük bir patlama oldu ve sonuç; iki ayağımı birden kaybettim. Evime döndüğüm gün hayatımın en acı günü, benim felaketim oldu."

Başına gelen bu felaketin ardından yeniden iç göçmen durumuna düştüğünü ifade eden Ayid, "Şimdi savaş mağduru engelli bir insanım. Henüz 26 yaşında olmama rağmen yardıma muhtaç biri olarak yaşamımı sürdürmek durumundayım." şeklinde konuştu.