ERBİL (AA) - Sığınmacıların durumunu araştıran üç kurumun hazırladığı ortak rapora göre, Irak'taki iç göçmenlerin yaklaşık yarısı şu an için evlerine dönmeyi düşünmüyor.

Danimarka Mülteci Konseyi, Uluslararası Kurtarma Komitesi ve Norveç Mülteci Konseyi tarafından hazırlanan "Eve giden uzun yol" başlıklı raporda, Irak'ta terör olayları ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan 3 milyon 300 bin kişinin evlerine döndüğü, 2 milyon 500 bin iç göçmenin ise dönüş için uygun koşulları beklediği ifade edildi.

Raporda, bazı iç göçmenlerin kamplardaki kötü koşullar, hareket özgürlüğünün kısıtlanması sebebi ve daha iyi bir gelecek vaadiyle tüm riskleri göze alarak evlerine döndüğü, bazılarının ise herhangi bir seçim hakkı verilmeden, kendi iradelerinin dışında zorla kamplardan evlerine gönderildikleri kaydedildi.

Ayrıca, bazı iç göçmenlerin dönüşüne izin verilmediği, bölgeden çıkarıldığı veya yeniden göç ettirilmeye zorlandığına işaret edilen raporda, terör örgütü DEAŞ ile bağlantıları olduğu sezilenlerin ise toplu şekilde cezalandırıldığı aktarıldı.

Raporda, eve dönmek istemeyip kamplarda kalmayı tercih edenlerin sayısının da her geçen gün arttığına dikkat çekildi ve Ocak 2018'de kamplarda yapılan bir anket çalışmasına göre, iç göçmenlerin yüzde 52'sinin şu anda dönüş planı yapmadığı belirtildi.

Üç kurumun hazırladığı ortak raporda, "Alternatif çözümler üretilmedikçe evlerine dönmek istemeyen aileler uzun vadede iç göçmen kalmaya devam edecek." değerlendirmesi yapıldı.