BAĞDAT (AA) - Irak Savunma Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile terör örgütü DEAŞ karşıtı ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin, Kerkük'ün de içerisinde olduğu tartışmalı bölgelerdeki askeri güvenlik planını tekrar gözden geçirerek anlaşmaya vardıklarını yalanladı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kerkük dahil olmak üzere tartışmalı bölgelerdeki güvenliğin temin edilmesi Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin kontrolünde olduğu ve bu bağlamda koalisyon güçlerinin bölgede herhangi bir sorumluluğunun olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, emniyet güçleri ile istihbarat birimlerinin, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde güvenliğin temin edilmesi için sıkı planları devreye sokup, terör ve suç örgütlerinin uyuyan hücrelerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin büyük bir mücadelenin sergilendiği kaydedildi.

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, dün yayımladığı yazılı açıklamada, Peşmerge ve koalisyon güçlerinin tartışmalı bölgelerdeki güvenliğin temin edilmesi ve askeri planın tekrar gözden geçirilmesi konusunda anlaşmaya vardığını bildirmişti.

Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler, 16 Ekim 2017 tarihinden bu yana, Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin yüzde 90'ında denetimi ele almış, Peşmerge güçleri ise IKBY sınırlarına çekilmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin, Aralık 2017 tarihinde terör örgütü DEAŞ'ın ülkedeki askeri varlığının tamamen sona erdiğini ilan etse de, teröristler özellikle tartışmalı bölgelerde intihar saldırıları, yol kesme ve adam kaçırma gibi eylemler gerçekleştirmeye devam ediyor.