TAHRAN (AA) - ELAHE SALARİ - İran'da ulusal para biriminin son aylarda dolar karşısında ciddi oranlarda değer kaybetmesi ülkedeki Afgan mültecileri de etkiledi. Eskiye göre kazandıkları paranın çok azaldığını belirten Afgan mültecilerin birçoğu, İran'daki işlerini bırakarak Türkiye veya Avrupa'ya göç etmek ya da ülkelerine geri dönmek istiyor.

İran Ticaret Geliştirme Kurumu Afganistan Masası Başkanı Muhammed Mehdi Civanmerd, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'ya yaptığı açıklamada, Afgan mültecilerin durumuna dikkati çekti. Civanmerd, "Son aylarda döviz kurundaki yükseliş nedeniyle Afganların İran'da çalışması artık eskisi kadar cazip değil. Afganistan'daki ailelerine gönderdikleri paranın miktarı ciddi oranda azaldı." dedi.

AA muhabirinin görüştüğü İran'daki Afgan mülteciler de doların değer kazanması karşısında yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Başkent Tahran'da bir tekstil atölyesinde çalışan 24 yaşındaki Muhammed Yusuf Seferi, İran'a üç yıl önce Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinden çalışmak ve para biriktirmek için geldiğini söyledi.

Ancak son dönemde İran'da ulusal para biriminin aşırı değer kaybı yüzünden eskisi kadar para kazanamadığını belirten Seferi, "İran'a geldiğimde, her 1 milyon tümen 19 bin afganiydi, şimdi ise 9 binden az." dedi.

- "Kazandığımız, çektiğimiz zorluğun yanında değersiz kalıyor"

Seferi, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle maaşlarının ciddi miktarda azaldığını, bu yüzden Avrupa'ya gitmeyi düşündüğünü, ancak babasının buna izin vermediği dile getirdi.

Bu sebeple ülkesine dönmekten başka çaresi olmadığını belirten Afgan mülteci, "Mezar-ı Şerif'e döndüğümde tekstil atölyesi kurmaya çalışacağım ya da başka bir iş bulacağım. İran'da kazandığımız, çektiğimiz bunca zorluğun yanında değersiz kalıyor." diye konuştu.

- "Kendi ülkemdeki şartlar ne olursa olsun buradan iyidir"

Aynı atölyede çalışan Muhammed Taki Haşimi adlı 19 yaşındaki Afgan genç de 3 yıl önce ailesine para gönderebilmek için çalışmak üzere İran'a geldiğini aktardı.

Haşimi, "İsfahan eyaletinde iki yıl tarımla ilgilendim. Daha sonra bir arkadaşım vasıtasıyla bu tekstil atölyesinde çalışmaya başladım. Bir yıldır çalışıyorum fakat artık burada kalmamın bir anlamı kalmadı. Tümenin çöküşü maaşlarımızı çok etkiledi. 20 gün sonra gideceğim. Kendi ülkemdeki şartlar ne olursa olsun buradan iyidir." dedi.

Habib adlı 34 yaşındaki Afgan mülteci de İran ulusal para biriminin değer kaybı nedeniyle birçok Afgan'ın geri döndüğünü söyledi.

Habib, "Bu durum nedeniyle İran'da doğan birçok Afgan da Türkiye veya Avrupa'ya göçmek isteyebilir ancak bizim için tümen ve afgani kurlarının değerinin önemi yok. Ailelerimiz İran'da ve Afganistan'a para göndermiyoruz. Tümenle maaşlarımızı alıyoruz ve İran'da paramızı harcıyoruz." diye konuştu.

- "Ülkenizi terk edip İran'a gelmeyin"

Habib'in babası Esedullah ise Afgan gençlere, "ülkenizi terk edip İran'a gelmeyin" tavsiyesinde bulundu. Esedullah, şu ifadeleri kullandı:

"Onlar anne ve babalarının yanında olmalılar. İran'a gelince ailelerinden uzak kalıyor ve yalnızlık çekiyorlar. Zor işlerde çalışıyorlar fakat buna rağmen kazandıkları sadece ülkelerine dönmeye yetiyor. 37 yıldır İran'da yaşıyorum. Annem ve babam da burdaydı. Ailem ve torunlarım var. Afganistanlı gençlere ülkelerinde kalmalarını ve ailelerinden ayrılmamalarını tavsiye ediyorum."