TAHRAN (AA) - ELAHE SALARİ- İranlı kamyon şoförleri kötü çalışma şartlarını protesto etmek için 5 gündür kontak kapatma eylemi düzenliyor.

Ülkede kötü iş şartlarını gerekçe göstererek, akaryakıt sevkiyatına çıkmayan kamyon ve tanker sürücüleri, istasyonlarda uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Greve giden kamyoncular, talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.

AA muhabirine konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen İsfahan Kamyon Şoförleri Sendikası üyesi, "Doların yükselmesiyle yedek parça fiyatları çok pahalandı. Bir çift lastik bir milyon 500 bin tümendi. Şu an fiyatı üç kat arttı. Kamyoncular maliyetlerde yaşanan pahalılık nedeniyle çalışmayı tercih etmiyor." dedi.

Sendika üyesi, ülke genelinde greve giden kamyon şoförlerinin sosyal paylaşım sitesi Telegram aracılığıyla organize olduklarını belirtti.

- "Şoförler değil, kamyonlar grev yaptı "

Sefer başına alınan ücretin yol masraflarını karşılamadığını dile getiren sendika üyesi, "Şoförler değil, kamyonlar grev yaptı. 5 günden bu yana süren ve gittikçe yayılan kontak kapatma eylemine ülke genelindeki 450 bin kamyon şoföründen yaklaşık 300 bini katıldı." diye konuştu.

Kamyoncuların yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirdikleri ilk grevin ardından devletin yol tarifelerinde iyileştirmeye gittiğini hatırlatan üye, şoförlerin talebinin tarife fiyatlarının yükseltilmesi değil, araçlarının ihtiyacı olan yedek parça ve motor yağı gibi malzemeleri devlet kuru (1 dolar, 4 bin 200 tümen) üzerinden temin etmek olduğunu kaydetti.

Sendika üyesi, şoförlerin sosyal paylaşım siteleri üzerinden haberleştiğinin altını çizerek Kamyon Şoförleri Sendikası'nın eyleme katılmaması durumunda dahi şoförlerin kendi aralarında organize olabileceklerini söyledi.

Genellikle İran'ın büyük şehirleri arasında sefer yaptıklarını dile getiren şoför, nakliye şirketlerinin hakkı olan yol ücretinin yüzde 10'unu almaları gerekirken iş olmadığı günlerde yüzde 30 ila 40'ını aldığını, bu durumun şoförleri zor duruma bıraktığını belirtti.

- Fabrikalarda üretim azaldı

Gıda ürünü üreticisi Said İbrahimi, kamyon şoförlerinin grevi nedeniyle fabrikaların ürettiği malzemelerin nakliyesini gerçekleştiremediğini belirterek, "Malzemeler gümrükte ve limanda kaldı. Dolar kuru yükseldi ve birçok fabrika ham madde alamıyor. Bu nedenlerle üretim de azaldı." dedi.

İbrahimi, kamyoncuların yolları kapattığını ve hiçbirinin hareket etmediğini belirterek, "Bazıları çalışmaya hazır ancak kamyoncular çalışmak isteyenleri tehdit ediyor. Greve katılmak istemeyen kamyonların taşıdığı mallara zarar vermekle tehdit ediyorlar. Bu yüzden onlar aslında grev yapmak istemiyor ancak buna mecbur bırakılıyorlar." ifadelerini kullandı.