ANKARA (AA) - İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Erakçi, nükleer anlaşmanın başarılı olması halinde ABD ile diğer konuların da müzakere edilebileceğini söylerken, Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı Muhammed Salih Cukar, Tahran ile Washington arasında herhangi bir müzakerenin söz konusu olmayacağını belirtti.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Erakçi, ABD hükümetinin İran'a yönelik politikasının "kötü niyetli" olduğunu ve Washington'un nükleer anlaşmanın hükümlerini ihlal ettiğini savundu.

Erakçi, "ABD ve Avrupa Birliği, Tahran'dan balistik füze programı ve Ortadoğu'daki nüfuzu hakkında görüşmeler yapmak istiyorlar. Bizim cevabımız açık: Nükleer anlaşmayı başarıya ulaştırın, ardından diğer konuları tartışalım. ABD ve Avrupalı müttefikleri, diğer konular hakkında görüşmeler yapılmadan önce nükleer anlaşmanın başarısını sağlamalıdır." dedi.

Öte yandan İran Öğrenci Haber Ajansı ISNA'ya konuşan Devrim Muhafızları Ordusu'nun Meclis ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Komutan Yardımcısı Cukar, ülkesinin ABD ile nükleer müzakereler dışında bir görüşme yapmayacağını dile getirdi.

Cukar, "Biz sadece anlaşmayla sonuçlanan nükleer meseleyle ilgili olarak ABD ve Avrupa ile müzakereler yürüttük. Füze ve savunma konularında görüşme yapılabilecek bir alan yok. Kesinlikle başka konuları da tartışmayacağız." ifadelerini kullandı.

- Nükleer anlaşma ve İran'ın füze programı

Tahran'ın nükleer programına ilişkin anlaşma, 20 ay süren müzakerelerden sonra Temmuz 2015'te İran ile P5+1 ülkeleri (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, İngiltere, Çin, Rusya ve Fransa'nın yanı sıra Almanya) arasında imzalanmıştı. Anlaşma, Tahran'ın nükleer programını sona erdirmesine karşılık bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl ekim ayında, Tahran'ın nükleer anlaşmaya riayet etmediğini, İran'ın füze programı konusunda da Kongre'nin devreye girerek programın "kıtalar arası balistik füze" ile sonuçlanmasını engellemesi gerektiğini söylemişti. Bu çağrının ardından Kongre, İran'a füze programı nedeniyle yeni yaptırımlar getirmişti.

Avrupa Birliği ise nükleer anlaşmaya ABD'den farklı yaklaşıyor gibi görünse de Tahran'ın füze kapasitesi konusunda benzer bir yol izliyor. Fransa, İran'ın füze programını ya müzakereler ya da yaptırımlar yoluyla kısıtlamak gerektiğini savunuyor.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, Batı ülkelerinden gelen balistik füze kapasitesine yönelik baskılar sonucunda 31 Ekim 2017'de yaptığı bir konuşmada, Tahran'ın füze kapasitesinin sadece savunma amaçlı olduğunu öne sürerek, füzelerin menzilinin ülkenin lideri Ali Hamaney'in talimatıyla 2 bin kilometreyle sınırlandırıldığını açıklamıştı.