İSTANBUL (AA) - İran'da reformistlere yakınlığıyla bilinen Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki, terör örgütü DEAŞ'ın geçen yıllarda kara para aklamak için İran bankacılık sistemini kullandığını ileri sürdü.

Resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İran Meclisi'ndeki tartışmalı FATF yasa tasarısı görüşmelerine değinen Sadıki, "DAEŞ geçen yıllarda kara para aklamak için İran bankacılık sistemini kullanıyordu. Hatta bu durum Suriye'nin itirazlarına dahi sebep olmuştu." dedi.

Uyuşturucu ve vergi kaçakçılığı yapan büyük şebekelerin kara para aklamayla mücadeleye karşı olan lobinin içerisinde bulunduğunu kaydeden Sadıki, "Onlar banka işlemlerinin şeffaf olmasından korkuyorlar. Devrimci sloganlarla muhafazakarları kışkırtarak kendi çıkarlarını korumaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

Sadıki, İran bankalarının uluslararası bankacılık sistemine entegre olamamasının önündeki engelin ekonomik yaptırımlardan ziyade ülke içi faktörlerden kaynaklandığını dile getirdi.

İran Meclisi'nde, pazar günü, teröre finansal desteğin engellenmesine yönelik yasada değişiklik yapılmasına dair hazırlanan ve kamuoyunda "FATF yasası" olarak bilinen tasarı, aşırı muhafazakar Direniş Cephesi'ne yakın milletvekillerinin protestoları sebebiyle askıya alınmıştı. Manevi liderliğini Ayetullah Misbah Yezdi'nin yaptığı Direniş Cephesi yanlısı bir grup, cumartesi günü İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin Kum kentindeki ofisi önünde FATF karşıtı gösteri düzenlemişti. İran'da muhafazakarlar Hizbullah gibi bazı örgütlere para aktarılamayacağı konusundaki kaygılarından dolayı "FATF yasası" olarak bilinen tasarıya karşı çıkıyor.