RABAT (AA) - Fas Çalışma Bakanlığı, İspanya'da Faslı mevsimlik tarım işçisi kadınlara yönelik cinsel taciz suçlamasıyla yargılanan 5 kişiden 2'sinin tutuklandığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün geç saatlerde İspanya'nın Rabat Büyükelçisi Ricardo Diaz ile bir araya gelen Fas İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Yetim'in İspanya'da yaşanan olay hakkında bilgi aldığı belirtildi.

Yaklaşık 800 Faslı kadın işçiyi dinleyen İspanyol yetkililerin, 2'si tutuklu olmak üzere 5 kişinin cinsel taciz iddiası ile yargılanmasına karar verdiği kaydedildi.

Tarım işçilerine yönelik cinsel taciz vakalarını İspanya ve Fas'ın birlikte aldığı ifade edilirken, herhangi bir hak ihlali veya taciz durumunda işçilerin yetkililere şikayette bulunmaktan çekinmemeleri istendi.

Açıklamada ayrıca 4'ü Faslı 3'ü İspanyol olmak üzere 7 kişinin 12 cinsel taciz olayına karıştığının altı çizildi.

Tarım işçilerine yönelik taciz ve hak ihlallerinin daha önce de pek çok defa yaşanmasına rağmen insanların bu konuda sessiz kaldığı vurgulandı.

İspanya'nın güneyinde yer alan Huelva kentinde mevsimlik işçi olarak çalışan Faslı bir kadın, tarla sahibinin kendisine cinsel tacizde bulunduğu gerekçesi ile İspanyol yetkililere şikayette bulunmuştu. Yargıya intikal eden taciz iddiasına ilişkin yargı süreci devam ediyor.

Fas ile İspanya arasında imzalanan anlaşma gereği 2001'den bu yana binlerce Faslı mevsimlik işçi tarlalarda çalışmak üzere şubat ayından temmuz ayına kadar İspanya'da yaşıyor.

İspanya resmi makamlarından mayıs ayında yapılan açıklamada, 2018 yılı içerisinde çalışmak üzere 15 binin üzerinde mevsimlik işçinin İspanya'ya geçmesine izin verildiği duyurulmuştu.