MADRİD (AA) - İspanya'da geçen yıl 546 İslamofobik saldırının yaşandığı, saldırılarda kadın ve çocukların yanı sıra camilerin de hedef alındığı bildirildi.

İslamofobi'ye Karşı Vatandaş Platformu adlı sivil toplum kuruluşu, "İspanya'da İslamofobi 2017 Raporu"nu yayımladı.

Rapora göre, İspanya'da değişik siyasi görüşlerden parti liderlerinin İslam konusundaki ön yargıları artarken, özellikle aşırı sağ ve Neo-Nazi gruplar İslamofobi konusunda aktif rol üstlendi. Aşırı sağcı gruplar tarafından sokak, medya ve internette tehdit içeren kampanyalar yürütüldü.

Geçen yıl 386'sı medya ve internet ortamında olmak üzere toplam 546 İslamofobik saldırı kayıt altına alındı. Saldırıların yüzde 48'i söylem düzeyinde genel olarak İslam dinini ve Müslümanları hedef alırken, yüzde 21'i kadınlara, yüzde 8'i erkeklere, yüzde 4'ü çocuklara, yüzde 7'si camilere yönelik yapıldı. Ayrıca göçmenler, Müslüman sanılan gayrimüslimler, Müslümanlara ait iş yerleri ile dernekler de saldırılara hedef oldu.

İslamofobik saldırılarda Katalonya yüzde 51 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 22 ile Endülüs, yüzde 20 ile Valencia izledi.

Rapora göre, camilere yönelik saldırılar, ülkenin değişik bölgelerinde görülse de özellikle Barcelona'daki terör saldırısının ardından Katalonya'da artış gösterdi. Terör saldırısının ardından birkaç gün içinde ibadet yerlerinin yanı sıra Müslümanlara ait kurum ve iş yerlerine yönelik saldırıların sayısının 14'ü bulduğu Katalonya'da yeni cami açmak da zorlaştı.

Müslüman kadınlar, başörtülerinden dolayı okul ve işyerlerinde sosyal ayrımcılığa maruz kalırken, inançları, görünümleri, aksanları veya isimleri nedeniyle kadınların yanı sıra çocuklar ve erkekler de İslamofobi kurbanı oldu.