RAMALLAH (AA) - İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde gösteri düzenleyen Filistinlilere müdahale etti.

Filistin Halk Direniş Komitelerinin çağrısı üzerine Ayrım Duvarı ve Yahudi yerleşim birimlerine karşı gösterilerin başlamasının 13. yılında Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gösteriler düzenlendi.

Ramallah'ın batısındaki Belin beldesindeki gösterilere İsrail askerlerinin müdahale etmesi üzerine, askerle Filistinli protestocular arasında arbede yaşandı.

İsrail askerleri göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale ederken Filistinli gençler de askerlere taşla karşılık verdi.

AA muhabirine konuşan Filistin Halk Direniş Komiteleri Sözcüsü Ratib Ebu Rahme, "Ayrım Duvarı nedeniyle ellerinden alınan tüm topraklar geri alınana kadar gösterilerin devam edeceğini" söyledi.


Ebu Rahme, Belin'deki gösterilerin halk direnişinin sembolü haline geldiğini ifade etti.

Gösteriye Filistinli liderlerin yanı sıra İsrailli ve yabancı barış aktivistleri de katıldı.

Öte yandan Ramallah'ın batısındaki Nalin ve Nebi Salih beldeleri ile Nablus'taki Kefer Kadum ve Bita'nın yanı sıra El Halil kentindeki Bab ez-Zaviye mahallesinde de gösteriler düzenlendi.

Filistin'de 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası'nın (2. İntifada) ardından İsrail yönetimi, 2002 yılında güvenlik gerekçesiyle Batı Şeria ile İsrail arasına Ayrım Duvarı inşasına başlamıştı. Ayrım Duvarı nedeniyle Batı Şeria'daki üç milyona yakın Filistinli işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'e geçiş yapamıyor.

Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her hafta cuma günleri düzenlenen gösterilere İsrail askerleri gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gaz ve tazyikli atık suyla müdahale ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurduğu 6 Aralık 2017'den bu yana, başta işgal altındaki Doğu Kudüs olmak üzere Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde ve Gazze sınırında gösteriler düzenleniyor.