GAZZE (AA) - NUR EBU İYŞE - İsrail'in, ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayı planladığı 14 Mayıs'ta Gazze sınırında düzenlenecek gösterilere "orantısız güç" kullanmayı sürdüreceği ve ihlallerine yenilerini ekleyebileceği tahmin ediliyor.

AA muhabirine konuşan uzmanlar, İsrail güçlerinin, ABD'nin Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşımasını protesto etmek üzere Nekbe arifesinde düzenlenmesi planlanan gösterilere yönelik sergileyeceği tutumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Uzmanlar, İsrail'in uyguladığı hukuksuz ambargo nedeniyle açık hava hapishanesine dönüşen Gazze sınırında İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan ve Filistinlilerin "Nekbe" (büyük felaket) olarak adlandırdıkları günün arifesi olan 14 Mayıs'ta başlatacakları yürüyüşte, Filistinlilere yönelik insanlık dışı uygulamalara yenilerinin eklenebileceği öngörüsünde bulundu.

İsrail'in kuzeyindeki En-Nasıra kentinde Uluslararası Danışmanlık Merkezi Direktörü Vedi Ebu Nassar, İsrail'in, gelecek hafta pazartesi ve salı günleri düzenlenecek yürüyüşlere müdahale amacıyla birçok tedbir alacağına ve çeşitli yollara başvurabileceğine işaret ederek, "İsrail tarafından dolaylı ya da doğrudan Gazze'deki hedeflerin vurulacağı, suikastlar düzenleneceği ve göstericilere ateş açılacağı yönünde tehditler savrulmaya başlandı. İsrail makamları, ordunun eylemlerinin üzerini örtmek amacıyla siyasi düzeyde açıklamalar yapıyor." dedi.

-Orantısız güç ve suikastlar

İsrail uzmanı gazeteci Haldun el-Bergusi, Tel Aviv yönetiminin Büyük Dönüş Yürüyüşünün ilk gününden itibaren Filistinlileri korkutmak ve yürüyüşe katılımı engellemek için gösterilere orantısız güç kullanarak müdahale ettiğini hatırlattı.

Bergusi, "İsrail, sınırdaki tellerin geçilmesi durumunda göstericilere orantısız güç kullanmayı sürdürecektir. Bu da yeni bir katliam anlamına gelir. Bunun yanında İsrail'den, Hamas yöneticilerine suikast ve Gazze'deki bazı noktaların hedef alınması gibi tansiyonu yükseltecek başka ihlaller de görebiliriz. İsrail'in saldırılarına Filistinli grupların karşılık vermesi ise Gazze'yi İsrail'le yeni bir askeri mücadele noktasına taşıyabilir." değerlendirmesinde bulundu.

-Hamas'la pazarlık

Bergusi, bazı medya organlarında çıkan Hamas ile İsrail arasında bölgesel taraflar aracılığıyla gösterilere son verilmesi için pazarlıkların olduğu yönündeki haberlere de değinerek, böyle bir müzakerenin sonuç vermesinin çok uzak bir ihtimal olduğunu, daha önce de gündeme gelen bu mevzunun Hamas'tan karşılık bulamadığını söyledi.

İsrail konusunda uzman Antoine Shalhat da "egemenliğinin ihlal edildiğini" gerekçe gösteren İsrail'in, Gazze Şeridi'nin çeşitli noktalarına saldırılar düzenlediğini ve 14-15 Mayıs'ta Gazze sınırında yeniden tansiyonun yükselmesi ve sınırın geçilmesi durumunda tehditlerini uygulayabileceği ve daha büyük ihlaller işleyebileceği öngörüsünde bulundu.

Gazze'deki "Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Heyeti" koordinatörlerinden Davud Şihab da işgal güçlerinin, Gazze ile işgal altındaki Filistin topraklarını ayırmak için koyduğu sınır çitleri yakınında düzenlenecek yürüyüşlerin hedefinin, Filistinlilerin topraklarına dönüş hakkını vurgulamak olduğunu belirtti.

Filistin halkının dönüş hakkını uluslararası hukukun da güvence altına aldığını ifade eden Şihab, "Gösterilerin zirvesi 14-15 Mayıs'ta. Ancak bu bir son değil. Yeni bir başlangıç. Uluslararası hukuka göre meşru olan bu yürüyüş, barışçıl olarak devam edecektir. İsrail ise barışçıl gösterileri hedef aldığı için sorumludur." ifadesini kullandı.

Filistinliler, işgali sonlandırmayı ve kendi topraklarına yeniden dönmeyi mümkün kılmak adına, dünyanın ilgisini tekrar bu bölgeye çekmek amacıyla "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl yürüyüşe devam ederken İsrail, gösterileri aşırı güç kullanarak engellemeye çalışıyor.

Gazze'deki "Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Heyeti" tüm Filistinlilere, cuma gününden itibaren Nekbe'nin arifesi olan ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağının açıklandığı 14 Mayıs'ta sınırda toplanma çağrısı yapmıştı.