AMMAN (AA) - LEYS JUNEYDİ - Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde yaralanarak Ürdün'de tedavi gören Filistinliler, bir an önce iyileşip Gazze'ye dönerek mücadeleye devam etmeyi bekliyor.

Gazze Şeridi'nde 30 Mart'tan beri devam eden barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan bir grup Filistinli, Gazze'deki imkânların yetersizliği nedeniyle tedavi için Ürdün'e getirildi.

Vücudunun çeşitli bölgelerinden yaralanan Filistinliler, Ürdün'ün başkenti Amman'daki askeri Hüseyin Tıp Merkezi Hastanesi'nde tedavi görüyor.

Vatanlarından ayrı gurbette tedavi olan yaralılar, bir an önce iyileşip Gazze'ye dönerek İsrail'e karşı verdikleri mücadeleye devam etmek istiyor.

Ürdün'e gelen en küçük yaralı 14 yaşındaki İzzeddin Nevasire de tekrar gösterilere katılacağı günü iple çekiyor.

- "Tekrar sınıra gitmek istiyorum"

AA muhabirine konuşan Nevasire, gösterilere gönüllü olarak katıldığını, yaralanması nedeniyle protestolara gitmekten vazgeçmeyeceğini belirterek, "Dönmek ve tekrar sınıra gitmek istiyorum." dedi.

Yaralanma anından bahseden Nevasire, "14 Mayıs'ta barışçıl gösterilere katıldım. İsrail askerleri silahlarını protestoculara doğrultuyor, herkese ateş ediyordu. Ben de o sırada yaralandım." diye konuştu.

Aynı hastanede bulunan bir kişinin kendisini olay yerinden uzaklaştırarak kurtardığını belirten Nevasire, ertesi gün de onun yaralandığını ifade etti.

- "Vurulacağını hissetmiş gibiydi"

Tedavi gören bir başka yaralı Muhenned Esved'in annesi Muna, "Muhenned çocuklarını almadan yalnız başına bir gün bana geldi. 10 yıldır yemediği bir yemeği yapmamı istedi. Vurulacağını hissetmiş gibiydi. Kalbim parçalandı. İşgalcilerin onu vuracağını düşündüm. Öyle de yaptılar." ifadelerini kullandı.

Yaralı Filistinli Esved ise vurulduktan sonra yaklaşık iki saat kanamasının devam ettiğini, kendisini bölgeden 11 yaşında bir çocuğun kurtardığını söyledi.

O sırada İsrail askerlerinin herkesi hedef aldığını, yaralıları kurtarmaya çalışanları bile vurduğunu aktaran Esved, "11 yaşında beni kurtarmaya çalışan Ramazan'a bunun çok tehlikeli olduğunu, beni bırakmasını söyledim. Ambulansları bile hedef alıyorlardı. Ama Ramazan aldırış etmedi." dedi.

Muhenned Esved bir an önce iyileşip Gazze'ye dönmeyi temenni ettiğini dile getirdi.

Hastane Müdürü General Said Cabir, Kral Abdullah ve Genelkurmay Başkanı Mahmud Ferihat'ın talimatıyla Gazze'den iki grup halinde toplam 29 yaralının Ürdün'e getirildiğini belirtti.

Hastaların genellikle vücudunun alt bölgelerinden yaralandığını, bunun yanı sıra bazılarının gözünden, bazılarının karnından vurulduğunu kaydeden Cabir, "Burada ameliyatları yapılıyor. Tedavileri sürüyor. Gazze'de tedavi edilmesi mümkün olmayan hastalar buraya getirilecek." diye konuştu.

Filistinliler, 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adını verdikleri barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gösterilerin başından bu yana aralarında gazeteciler ve çocukların da olduğu 110'dan fazla Filistinli, İsrail askerleri tarafından şehit edildi, binlerce Filistinli yaralandı.